25. februar 2020
Dan Jørgensen er indstillet på at lade bredbåndspuljen fortsætte, hvis en evaluering af ordningen er positiv. Men han tror ikke, at puljen løser alle problemer. Foto: Mie Neel.
Dan Jørgensen er indstillet på at lade bredbåndspuljen fortsætte, hvis en evaluering af ordningen er positiv. Men han tror ikke, at puljen løser alle problemer. Foto: Mie Neel.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister: Bredbåndspulje løser ikke alle problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minister: Bredbåndspulje løser ikke alle problemer
Sjælland - 07. november 2019 kl. 16:13
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den statslige bredbåndspulje har ikke bare sikret hurtig bredbåndsforbindelse 12.000 adresser rundt om i landet de sidste år. Puljen har indirekte sikret, at mindst 12.000 andre husstande og virksomheder har fået en hurtig bredbåndsforbindelse på markedsvilkår.

arrow Læs også: Bredbåndspulje: It-firma og professor undrer sig

Det vurderer Energistyrelsen, oplyste klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på et samråd torsdag om Bredbåndspuljens fremtid i Folketingets Landdistriktsudvalg.

- Det er styrelsens vurdering, at den afledte effekt som minimum ligger på niveau, som det antal adresser, der har fået støtte fra selve puljen, sagde Dan Jørgensen.

Forklaringen er, at når folk går sammen om at søge støtte fra bredbåndspuljen, men ikke får støtte, har private aktører i en række tilfælde efterfølgende sprunget på og har igangsat en udrulning.

S-regeringen har dog sået stærk tvivl om puljens fremtid. Venstres it-ordfører Christoffer Aagaard Melson forsøgte derfor på samrådet at få Dan Jørgensen til at svare på, om regeringen vil afsætte penge til at videreføre bredbåndspuljen eller ej.

- Alle partier i Folketinget er enige om, at alle adresser skulle have hurtigt internet i 2020. Det mål når vi ikke. Derfor undre, at man ikke vil forlænge bredbåndspuljen, sagde han blandt andet.

Men Dan Jørgensen vil ikke love noget før ordningen er blevet evalueret. Evalueringen blev aftalt i IT-forligskredsen sidste år, men er blevet fremrykket af S-regeringen, så den er færdig inden årets finanslovsforhandlinger er overstået.

Samtidig påpegede Dan Jørgensen, at Bredbåndspuljen nok har gjort en positiv forskel. Men han fremhævede samtidig, at Energistyrelsen estimerer, at 110.000-140.000 adresser vil stå uden adgang til hurtigt bredbånd i 2020, og mellem 20.000-90.000 stadig vil være i »restgruppen« i 2023.

- En efterspørgselspræget pulje som bredbåndspuljen vil næppe være det bedste redskab til at sikre dækning til de sidste adresser. De vil nemlig ligge temmelig spredt rundt om i hele landet og derfor temmelig omkostningstunge at dække.

- Vi skal ikke stikke folk blår i øjnene og lade folk tro, at den pulje løser alle problemer. Så vi må se på i forligskredsen, hvilke andre midler, der kan komme i spil. Men er det en positiv evaluering er vi indstillet på at videreføre den, sagde Dan Jørgensen blandt andet.

93 procent af alle husstande og virksomheder på landsplan har adgang til 100 mbit/s download og 30 mbit/s upload, som er den politiske definition af lynhurtigt bredbånd. Det gælder kun for 87 procent af borgere og virksomheder i Region Sjælland, der har landets dårligste bredbåndsdækning.

arrow Regeringen holder døren på klem for bredbåndspuljen
18. november 2019 kl. 14:47 Opdateret: kl. 14:48
arrow S: Bredbåndspulje bør overleve
18. november 2019 kl. 14:20 Opdateret: kl. 14:33