21. februar 2020
390.000 elnet-kunder og andelshavere i Seas-NVE kan se frem til en ekstraordinær rabat, formentlig i 2020. Foto: Radius.
390.000 elnet-kunder og andelshavere i Seas-NVE kan se frem til en ekstraordinær rabat, formentlig i 2020. Foto: Radius.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Million-rabat på vej til Seas-NVE's andelshavere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Million-rabat på vej til Seas-NVE's andelshavere
Sjælland - 14. oktober 2019 kl. 07:43
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter flere år med milliardstore overskud er Seas-NVE på vej med en kontant belønning til sine 390.000 ejere og andelshavere.

Energikoncernens ledelse barsler med hvad bestyrelsesformand Jens Stenbæk kalder en »ekstraordinær rabat« til andelshaverne.

- Vi har haft nogle år med flotte økonomiske resultater. Den værdi, der skabes i et andelsselskab, skal komme andelshaverne til gavn ved udvikling af selskabet og gennem attraktive vilkår, lyder det fra Jens Stenbæk i en mail til Sn.dk.

400 mio. kr.?

Hvor stor, rabatten bliver, ønsker han ikke at kommentere på.

Et tal, der ellers har været nævnt og blandt andet refereret i nichemediet Energiwath, har lydt på omkring 400 millioner kroner. Altså i princippet cirka 1000 kroner pr. andelshaver.

- Det er for tidligt at sige noget herom, og der er heller ikke truffet beslutning om, at den samlede rabat skal udgøre 400 millioner kroner, skriver bestyrelsesformanden med henvisning til, at spørgsmålet først skal drøftes i Seas-NVE's øverste organ: Repræsentantskabet.

De 124 repræsentant-medlemmer skal formentlig kigge på, hvordan bonussen skal fordeles mellem eksempelvis store og små kunder. En anden ting er om gevinsten skal udbetales som en slags bonus eller rabat på de kommende el-regninger.

Jens Wollesen   SJ-MEDIER

Bestyrelsesformand i Seas-NVE Jens Stenbæk bekræfter, at der er en ekstraordinær rabat på vej til selskabets andelshavere. Men størrelsen, og hvordan den skal fordeles, vil han ikke kommentere på. Foto: Thomas Olsen.


- Det vil først være afklaret, når vi i foråret 2020 aflægger årsregnskab for 2019, oplyser Jens Stenbæk.

Seas-NVE's andelshavere
  • Seas-NVE har 390.000 andelshavere i Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Ringsted, Køge, Solrød, Sorø, Slagelse, Faxe, Stevns, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland kommuner. Dertil kommer en gruppe andelshavere i selve Roskilde by.
  • Det er blot få uger siden, Seas-NVE off
  • entliggjorde, at man har købt elnet-selskabet Radius af Ørsted. Radius har én million elnet-kunder i Hovedstaden, Nordsjælland, Vestegnen samt Roskilde (minus Roskilde by), Lejre og Greve kommuner.
  • Handlen omfatter også Ørsteds 700.000 kommercielle el-kunder og udendørsbelysning i en række sjællandske kommuner.
  • Pris: 21,3 mia. kr.
  • Købet finansieres ved, at Seas-NVE sælger halvdelen af sine aktier i Ørsted (tidl. DONG), hvor man lige nu ejer 9,54 procent af aktierne.
  • Det skal skaffe omkring 10 mia. kr.
  • Resten finansieres primært via realkreditlån.
Aktie-gevinster baner vejen

Belønningen til andelshaverne sker som konsekvens af, at Seas-NVE har høstet enorme gevinster på sine aktier i Ørsted (tidligere DONG), siden de kom på Børsen i sommeren 2016.

Energikoncernen ejer 9,54 procent af aktierne. Alene i 2018 steg værdien så meget, at Ørsted-aktierne bidrog med 3,89 milliarder kroner til Seas-NVE's årsregnskab. Dertil kom et aktieudbytte på 361 millioner kroner.

Det har fået folk i Seas-NVE's repræsentantskab til at slå til lyd for, at andelshaverne burde få del i gevinsterne fra Ørsted-aktierne.

Et argument, der ikke har fået mindre medvind efter, Seas-NVE for få uger siden købte Ørsteds én million elnet-kunder i selskabet Radius samt øvrige danske aktiviteter for 21,3 milliarder kroner.

Intet med Ørsted-køb at gøre

Men de to ting har ikke noget med hinanden at gøre, lyder det fra Jens Stenbæk:

- Udformningen af en ordning for en ekstraordinær rabat er et emne, der har været dialog om på flere repræsentantskabsmøder lang tid før købsprocessen, og det er samtidig en udløber af vores overvejelser om god selskabsledelse i energisektoren. Så der er ingen kobling, skriver han.