22. marts 2019
Økosamfundene skaber aktiviteter og arbejdspladser i landdistrikterne, lyder det fra landdistriktsforsker. I Karise Permatopia, landets nyeste økosamfund, er visionen at blive selvforsynende med fødevarer og en dag at kunne sælge fødevarer til resten af landsbyen.	Foto: Kim Rasmussen
Økosamfundene skaber aktiviteter og arbejdspladser i landdistrikterne, lyder det fra landdistriktsforsker. I Karise Permatopia, landets nyeste økosamfund, er visionen at blive selvforsynende med fødevarer og en dag at kunne sælge fødevarer til resten af landsbyen. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Med økosamfund følger både lokale job og aktiviteter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med økosamfund følger både lokale job og aktiviteter
Opdateret 24. september 2018 kl. 12:01
Sjælland - 24. september 2018 kl. 11:01
Af Anna E. Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I en tid hvor der gøres meget for at undgå skolelukninger, butiksdød og generel afvikling i landets landdistrikter, kan økosamfund være et af svarene på, hvordan man skaber mere liv på landet, lyder det fra Egon Noe, der er professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet.

arrow Læs også: Se billederne: Fra forstadsvilla til økologisk bofællesskab

- De her samfund skaber i sig selv aktiviteter og arbejdspladser og sørger for, at der bliver investeret lokalt og i det lokale, siger professoren.

I Halsnæs Kommune i Nordsjælland har Økosamfundet Dyssekilde - som landets første - snart eksisteret i 30 år, og med sig har bosætningen bragt nye beboere, erhvervsliv og grønne værdier.

- I vores kommune har vi oplevet en befolkningsvækst. Ikke mindst fordi vi har kunnet tilbyde et helt anderledes liv, hvor man går op i klimaet. Det er vi stolte af, siger borgmester i Halsnæs Kommune Steffen Jensen (S).

I landsbyen Torup, hvor Økosamfundet Dyssekilde ligger, er der indenfor de seneste 30 år blandt andet blevet etableret både børnehave, skole, et fysisk landsbycenter til kultur- og sportsaktiviteter, kunstgalleri, café samt foreningen Spisekammer Halsnæs, der arbejder for at udvikle den lokale fødevareproduktion og skabe lokale arbejdspladser. Der er desuden stadigvæk - som det eneste sted i landet - en selvstændig brugs.

- Selvom jeg ikke tænker, det er nummer et parameter for at skabe arbejdspladser, så har det givet mulighed for arbejdspladser, siger borgmesteren og tilføjer, at der selvfølgelig også er mange andre faktorer, der spiller ind, når det handler om at bevare livet i landdistrikterne - ikke mindst politisk vilje.

arrow Se kortet: Økosamfund spirer op rundt omkring på Sjælland
24. september 2018 kl. 09:57 Opdateret: kl. 09:57
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.