28. september 2021
Tidligere er de store byggeprojekter Baltic Pipe og på Amager Fælles blevet bremset af hensyn til markmus og salamandre. I Østbanens tilfælde rokker hensynet til blandt andet markfirben nu hele tidsplanen. Foto:  Vejdirektoratet
Tidligere er de store byggeprojekter Baltic Pipe og på Amager Fælles blevet bremset af hensyn til markmus og salamandre. I Østbanens tilfælde rokker hensynet til blandt andet markfirben nu hele tidsplanen. Foto: Vejdirektoratet
Foto: Vejdirektoratet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Markmus og salamandere bremsede Baltic Pipe og Amager Fælled - Her er Østbanens truede dyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Markmus og salamandere bremsede Baltic Pipe og Amager Fælled - Her er Østbanens truede dyr
Sjælland - 10. september 2021 kl. 08:42
Af Tomas Revsbech

Såkaldte Bilag IV-arter er arter, som er beskyttet efter EU's naturbeskyttelsesdirektiver, og de har spændt ben for flere store kontroversielle projekter de seneste år efter klager fra blandt andet naturvenner.

arrow Læs også: Miljøstyrelsen: Østbane- forsinkelse ikke vores skyld

I juni blev Miljøstyrelsens miljøgodkendelse af Baltic Pipe-gasledningen fra Østersøen gennem Danmark til Polen ophævet og sagen sendt retur, fordi det var uklart, hvordan man ville sikre gode levevilkår hasselmus, birkemus og flagermus i forbindelse med projektet.

I juli krævede Natur- og Miljøklagenævnet så Københavns Kommunes godkendelse af byggeriet på Amager sat på pause indtil konsekvenserne for omådets vandsalamandere var blevet belyst grundigt nok.

I Østbanens tilfælde er det de potentielle konsekvenser for anden Bilag IV-art, nemlig markfirben, der truer med at køre sporrenoveirngne ud på et sidespor.

Ifølge Naturstyrelsen findes markfirben over hele landet, undtaget en række øer. Herunder muligvis Lolland og Falster. Men det er er også i tilbagegang:

»Markfirbenet er gået betydeligt tilbage i de sidste 100 år. Det kan skyldes, at dens levesteder gror til«, skriver Miljøstyrelsen blandt andet om dyret på sin hjemmeside.

arrow Tid. Østbane-direktør: - Ansvar for forsinkelse ikke styrelses skyld
10. september 2021 kl. 08:34 Opdateret: kl. 08:48
Stemmer du til kommunalvalget i år?