19. september 2020
- Vi leder efter den type medarbejder, som er interesseret i en karriere inden for it-sikkerhed, som kan arbejde ansvarsfuldt og som har lyst til at avancere på sigt, siger Thomas Lund-Sørensen.

Foto: Kristian Sønderstrup-Granquist
- Vi leder efter den type medarbejder, som er interesseret i en karriere inden for it-sikkerhed, som kan arbejde ansvarsfuldt og som har lyst til at avancere på sigt, siger Thomas Lund-Sørensen. Foto: Kristian Sønderstrup-Granquist
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange unge vil være cyberagenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange unge vil være cyberagenter
Sjælland - 20. marts 2019 kl. 14:18
Af Marianne Due
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis vi vil opdage digitale angreb på kritisk infrastruktur i Danmark, så kræver det dygtige cyberanalytikere. Derfor har Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste skabt en helt ny uddannelse, der skal sikre, at jobbene i det kommende døgnbemandede situationscenter bliver besat.

arrow Læs også: Forsvarschef: Ny værnepligt kan øge dansk sikkerhed

Cybersituationscentret åbner i 2020 men allerede fra efteråret skal de første ti stillinger være besat. Derfor har man i de seneste uger kunne se en rekrutteringsvideo i biografreklamer og på YouTube med opfordringen om at søge ind på den nye uddannelse. Der er kommet cirka 100 ansøgninger oplyste Center for Ceybersikkerhed mandag på twitter, og den interesse har fået centret til at overveje, om antallet af stillinger skal øges.

- Det er korrekt, at vi overvejer at optage flere kandidater på Cyberakademiet end dem, vi selv skal ansætte i Cybersituationscenteret. Vi overvejer at udbyde et begrænset antal studiepladser på vores Cyberakademi i 2019 til interesserede samarbejdspartnere indenfor staten og forskellige private virksomheder, siger chef for Center for Cybersikkerhed Thomas Lund-Sørensen

- Det gør vi, fordi vi i højere grad vil være med til at bidrage til udviklingen af nye, dygtige it-medarbejdere til offentlige og private organisationer, så vi styrker den samlede indsats mod den cybertrussel, som Danmark står overfor, siger han.

Grundlag for it-karriere

Uddannelsen varer tre måneder og der er løn undervejs. De kommende junior cyberanalytikere bliver oplært i at opdage og håndtere digitale angreb, og de behøver ikke nødvendigvis at have en it-uddannelse med sig.

- Det er ikke nyt, at medarbejdere med it-kompetencer er en knap ressource i det danske samfund. Derfor har CFCS valgt at etablere en ny specialiseret uddannelse inden for cybersikkerhed, hvor vi prioriterer at se på potentialet hos kandidaterne og ikke kun på, om de kan fremvise et eksamensbevis eller forudgående erfaring. Det betyder, at vi søger i et bredt felt af unge kvinder og mænd, og at vi er parate til at lære dem dét om cybersikkerhed, som de mangler at kunne for at komme i gang med en it-karriere med fokus på cybersikkerhed, siger Thomas Lund-Sørensen.

FAKTA
  • Cybersituationscenteret er oprettet som en del af forsvarsforliget for perioden 2018 til 2023.
  • Centeret har til opgave at opbygge et nationalt cybersituationsbillede i tæt samarbejde med offentlige myndigheder, forsvaret og virksomheder, herunder i de seks samfundsvigtige sektorer: Tele, energi, transport, sundhed, søfart og finans.
  • Det er ligeledes situationscenteret, som anvender CFCS’ sensornetværk, som har til opgave at opdage cybertrusler mod de tilsluttede virksomheder og myndigheder

Foreløbig har Center for Cybersikkerhed altså modtaget omkring 100 ansøgninger og allerede nu kan Thomas Lund-Sørensen se, at kandidaterne er meget dedikerede, fortæller han.

Både mænd og kvinder har søgt

- En del er nye på arbejdsmarkedet, en del har været gennem en it-rettet uddannelse og en del har primært gjort sig erhvervserfaring. Hovedparten er unge mænd, men der er også en forholdsvis stor andel af kvinder, som søger. Vi leder efter den type medarbejder, som er interesseret i en karriere inden for it-sikkerhed, som kan arbejde ansvarsfuldt og som har lyst til at avancere på sigt, siger Thomas Lund-Sørensen.

Det nye Cybersituationscenter skal fra 2020 være bemandet døgnet rundt, året rundt. Derfor søger centret ti kandidater til uddannelsen i 2019 og ti mere til næste år. Der er ansøgningsfrist den 2. april, og inden man kommer ind på uddannelsen, der starter den 1. august, skal man igennem uddannelsesinterview og sikkerhedsscreening.

arrow Forsvaret får cyber-soldater
20. april 2019 kl. 04:00 Opdateret: kl. 08:35
arrow Forsvarets Efterretningstjeneste starter uddannelse
05. marts 2019 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:02
arrow Efterretningstjeneste sender it-talenter på skattejagt
04. februar 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 06:02
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?