9. december 2019
Mange af landets folkeskoler har stadig ikke sikret fuld adgang til skolebørn eller forældre, der bruger kørestol. Billedet her er taget på Asgårdskolen i Ringsted ved en aktivitetsdag ved en tidligere lejlighed. Foto: Bjørn Armbjørn
Mange af landets folkeskoler har stadig ikke sikret fuld adgang til skolebørn eller forældre, der bruger kørestol. Billedet her er taget på Asgårdskolen i Ringsted ved en aktivitetsdag ved en tidligere lejlighed. Foto: Bjørn Armbjørn
Foto: Thomas Krakau
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange skoler er lukket land for handicappede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange skoler er lukket land for handicappede
Sjælland - 12. august 2019 kl. 15:53
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Titusindvis af børn indtager i disse dage landets folkeskoler - enten for første gang eller efter en lang sommerferie.

arrow Læs også: Skoler - kørestole ingen adgang? Sådan klarer de sjællandske kommuner sig

Men i mange skoler er der reelt ingen adgang for børn, der bruger kørestol.

Det viser en rundspørge til landets kommuner om tilgængelighed i deres folkeskoler, som UlykkesPatientForeningen har foretaget.

Rundspørgen viser, at halvdelen af skolerne eksempelvis ikke har sikret adgang for kørestole eller toiletfaciliteter til handicappede på alle skolens etager. Og kun på 39 procent af skolerne har kørestolsbrugere adgang til alle skolens faglokaler - eksempelvis fysiklokaler.

Det bør der blive rettet op på, mener UlykkespatientForeningens formand Janus Tarp, der bor i Sorø.

- Vi forestiller os ikke, at alle skoler skal være fuldt ud tilgængelige på alle områder. Men når vi ser de her tal, må vi også sige, at der er plads til forbedringer, siger han til Sn.dk.

Væk fra kammeraterne
Undersøgelsen viser, at der er store forskelle fra kommune til kommune. På Sjælland har Stevns stort set sikret fuld handicap-tilgængelighed på alle tre folkeskoler i kommunen. Omvendt halter det ifølge rundspørgen i kommuner som Kalundborg og Høje -Taastrup.

Janus Tarp påpeger, at stort set alle kommuner har sørget for, at mindst én af dens folkeskoler er gjort tilgængelig for handicappede, og det er i udgangspunktet positivt. Men det har også en bagside, mener han:

- Det betyder, at børn i kørestol ofte bliver sendt derhen i stedet for at gå i den lokale skole sammen med deres kammerater. Vi mener ikke, at børns skolegang skal afhænge af, om ens skole er tilgængelig eller ej, siger Janus Tarp.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) påpeger man, at kommunerne er gode til at tænke handicap-tilgængelighed ind, når de bygger nyt eller renoverer skoler.

Men Peter Panula Toft, kontorchef i KL's Kontor for Børn og Folkeskole, anerkender, at langtfra alle skoler lever op til standarderne.

Det skyldes dog ifølge KL først og fremmest, at politikerne på Christiansborg har sat en grænse for, hvor mange penge kommunerne må bruge på byggerier og veje - også kaldet anlægsloftet.

- Derfor står et løft af anlægsrammen også højt på listen i de kommende økonomiforhandlinger, så kommunerne rent faktisk kan bygge og renovere bygninger, så de lever op til de ønskede standarter - herunder hensyn til personer med handicap, skriver han i en mail til avisen.

UlykkesPatientForeningen har i juni måned kontaktet alle landets kommuner for at undersøge tilgængeligheden for handicappede på kommunernes folkeskoler.

Kommunerne er bl.a. blevet spurgt, hvor mange skoler, der har:

n Handicapparkeringspladser
n Adgang for kørestolsbrugere på alle etager

n Handicaptoiletter på alle etager

n Adgang for kørestolsbrugere i alle faglokaler

n Legearealer tilpasset børn med handicap

Knap halvdelen af landets kommuner har svaret.

Blandt de sjællandske er Stevns skoler blandt de mest tilgængelige for handicappede, mens andre klarer sig knapt så godt.

Du kan læse, hvordan de sjællandske kommuner har klaret sig her.