17. april 2021
Magnus Heunicke har stort set kun beskæftiget sig med Covid-19, dag og nat, og han forudser, at januar og februar bliver de  hårdeste måneder, vi endnu har prøvet. Foto: Thomas Olsen
Magnus Heunicke har stort set kun beskæftiget sig med Covid-19, dag og nat, og han forudser, at januar og februar bliver de hårdeste måneder, vi endnu har prøvet. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Magnus Heunicke: Minister i coronaens tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Magnus Heunicke: Minister i coronaens tid
Sjælland - 21. januar 2021 kl. 15:01
Af Tine Fasmer

Sjællandske Medier lavede dette interview med sundhedsminister Magnus Heunicke i slutningen af 2020. Her så han tilbage på et usædvanligt travlt år.
Efter Mette Frederiksens ministerrokade i dag kan han koncentrere sig fuldt ud om sin travle post som sundhedsminister.
Dette var en betalingsartikel, men vi har nu låst den op, så alle kan få mulighed for at læse den.

Hvordan er det at stå midt i orkanens øje? Sundhedsminister Magnus Heunicke ser tilbage på 2020 og frem mod det forhåbentlig sidste hårde kapitel i Covid-kampen.

arrow Læs også: Hvem er den nye ældreminister?

De fleste af os ved præcis, hvor vi var, da statsministeren den 11. marts udtalte ordene: »Det, jeg vil sige her i aften, vil få store konsekvenser for alle danskere...«

Men når sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tænker tilbage på nedlukningen af Danmark, og de hektiske timer før og dagene efter, må han støtte sig til dagbogen, kalenderen og gemte sms'er.

Han kan huske gaderne i København fyldt med ubekymrede fodgængere, de mange cyklister, de intetanende buspassagerer og bilister.

Fakta
  • Magnus Heunicke er 45 år
  • Sundheds- og ældreminister siden 2019. Tidligere transportminister 2014-2015. Valgt til Folketinget første gang i 2005.
  • Født og opvokset i Næstved. I dag bosiddende i København.
  • Gift med Nina Groes, med hvem han har to døtre.
  • Uddannet Journalist.

- Ellers kan jeg faktisk næsten ikke huske noget fra den dag. Sådan er der flere af de andre i nøgleroller, som har det. Vi har måttet opfinde alting under en national krise. Danmark var slet ikke klar til en pandemi, det var man ingen steder i EU. Vi havde ingen test, og vi havde ingen værnemidler.

I løbet af det sidste døgn inden det legendariske pressemøde var smittetallet i Danmark steget fra 157 til 514. Tal, der i dagens kontekst virker utroligt lave, men det dækker over, at man kun testede personer med symptomer.

På den røde kurve

- Der var et kæmpe mørketal, der er ingen tvivl om, at vi var på den røde kurve. Tiden var afgørende, hvis vi skulle undgå at ende som Norditalien eller Kina. Det var en ekstremt krævende situation. Vi skulle ikke handle i panik, men gøre det rigtige. Og der var ingen opskrift, siger Magnus Heunicke.

Beslutningen om at lukke ned blev først truffet langt ud på eftermiddagen. Forinden havde sundhedsministeren deltaget i et møde med sine europæiske kolleger, hvor appellen fra den italienske sundhedsminister Roberto Speranza var kulderystende intens.

- Han fortalte, hvordan en patient, der har været på flere sygehuse, havde smittet flere hundrede mennesker: »Handl i tide«, sagde han, »Handl i tide«.

Følger for fysikken

Det mest hektiske arbejdsår nogensinde har vist Magnus Heunicke, at han besidder flere ressourcer, end han var klar over. Men det har også sat sit præg ganske fysisk. Ministerens vægt svinger modsat indlæggelseskurverne, og han har fået svært ved at sove.

- Jeg kommer aldrig til at have en vigtigere arbejdsopgave. I perioder har jeg kun sovet ganske få timer og så stået op for at arbejde igen. Men efterhånden har jeg udviklet nogle tricks, så jeg i hvert fald ligger ned i seks timer.

Han har i løbet af 2020 flere gange været bekymret for, om han selv kunne stå for arbejdspresset. Hans medarbejdere kunne se af de elektroniske spor i dokumenterne, at ministeren ofte arbejdede midt om natten - vel at mærke efter en arbejdsdag, der typisk er på 17-18 timer.

- Det havde jeg ikke lige tænkt over. Og det er jo ikke sundt. Man skal have ilt til hjernen, så man kan træffe de rigtige beslutninger og holde hovedet koldt.

Når juleferien er omme, skal eleverne berede sig på fjernundervisning frem til 17. januar. Det var budskabet på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag aften. Foto: Philip Davali/Scanpix

Mutationen der forsvandt

Så længe granskningskommissionen undersøger minksagen, har Heunicke ligesom regeringens øvrige ministre ingen kommentarer til forløbet omkring aflivningen af landets minkbestand.

Men en episode kan vi dog godt tale om.

5. november var der mange sjællændere med tv'et tændt, der tabte grydeskeen midt i madlavningen eller hoppede en ekstra gang i sofaen.

For der stod sundhedsministeren igen på et pressemøde; 12 personer var smittet med en særlig variant af Covid-19, en blandt mange mutationer, der var opstået i mødet med tusindvis af smittede små pelsdyr i bure. Og en af prøverne med cluster 5 - varianten, som sundhedsmyndighederne mente kunne gøre en vaccine mindre virksom - var fundet hos en beboer på et plejecenter på Midtsjælland.

Hverken borgmestre, plejecentre eller regionsrådsformanden havde hørt et ord om den sag inden pressemødet. Og efter et døgn viste det sig så at være forkert.

Alle 12 personer med den særlige mink-muterede variation boede i Nordjylland.

- Det var en fejl, der blev begået, og den blev jo netop opdaget hurtigt, netop fordi det blev mere og mere usandsynligt, hvorfor der kun var en smittet person på Sjælland. Statens Serum Institut laver blændende arbejde, og der arbejdes så hårdt på at segmentere prøverne. Men når der bliver begået en fejl, så er der intet andet at gøre end at rette den så hurtigt som muligt, siger Magnus Heunicke, der også på et samråd i Folketinget har beklaget forløbet.

Far på afstand

Døtrene Rakel og Ella er efterhånden så store, at de går i 6. og 9. klasse, så på den ene side kan de bedre forstå, hvorfor far er så meget væk. Men det har ikke været let at være familiefar og sundhedsminister i 2020.

- Nej. Det har været meget udfordrende, for det er vigtigt for mig at kunne være der for mine piger. Corona fylder jo også rigtigt meget i deres hverdag, så de ved, hvad det er, jeg har så travlt med, siger Magnus Heu- nicke, der har mange dage, hvor det tætte nærvær med døtrene er udskiftet med hjælp til tysklektierne over Messenger.

Men da ministerens hustru, Nina Groes, fik corona i november, var det far, som måtte isolere sig med døtrene i familiens sommerhus på Enø.

- Vi er da kommet gennem året, men vi savner virkelig noget tid til at være familie sammen, siger Magnus Heunicke, som i år fejrede julen med den allertætteste familie.

Magnus Heunicke (S) har siden sin tiltræden som sundheds- og ældreminister deltaget i utallige pressekonferencer med ét emne på dagsordenen - coronakrisen og regeringens bestræbelser på at tackle coronasituationen i Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

De længste måneder

De første vacciner er nu givet til plejecenterbeboere og nogle af de mest udsatte blandt sundhedspersonalet i front, og flere vacciner er på vej. Men der går lang tid, før vi alle kan trække vejret lettere.

- Vi står midt i en verdenshistorisk krise, og vi må gøre alt, hvad vi kan for at komme godt i gennem. Det er det sidste kapitel, som afgør, hvordan bogen ender, siger Magnus Heunicke.

Han og de øvrige medlemmer af regeringen og Folketinget får tilbudt vaccinen i samme takt som resten af befolkningen, understreger sundhedsministeren.

- Covid-19 kan ramme alle aldersgrupper hårdt. Men jeg er ikke i en særlig risikogruppe, så jeg bliver vaccineret, når det bliver min tur - fuldstændig efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Magnus Heunicke er en del mere fortrøstningsfuld i dag end i marts, selvom der er næsten dobbelt så mange indlagte med Covid-19 i forhold til, da forårets indlæggelsestal toppede.

- I begyndelsen handlede vi nærmest i blinde. Vi kender selvfølgelig endnu ikke følgerne af julen og nytårets sammenkomster, og vinteren er en klar modstander. Men vi har et kæmpe setup i dag. Intet er givet, men vi er blandt de lande, der tester mest, og vi har mange muligheder for at se, hvornår vi skal bremse op, siger Magnus Heunicke:

- Vi er så digitaliseret et land, at vi kan se meget om, hvordan folk reagerer efter et pressemøde ved data over for eksempel, hvor mange der krydser Storebælt, og hvor mange, der tager S-toget.

- Det vil være vanskeligt at holde hele Danmark lukket i flere måneder og en meget hård pris at betale. Vi skal hele tiden se på, hvad der kan åbne op og måle på effekten. For vi kan se på andre landes erfaringer, at der på få uger er blevet tabt alt, hvad der var vundet. Vi står midt i det allerhårdeste kapitel, og jeg kan godt forstå, at mange er dødtrætte og bare gerne vil have det overstået. Men det bliver vores længste januar og februar.

arrow Opgraderet: Her er den nye indenrigsminister
21. januar 2021 kl. 12:37 Opdateret: kl. 13:48
arrow Kaare Dybvad bliver indenrigsminister og Astrid Krag ældreminister
21. januar 2021 kl. 12:09 Opdateret: kl. 12:10
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?