14. august 2020
En del af Skovvejen har været teststrækning for den nye asfalt, der mindsker bilernes rullemodstand. Det er netop den nye asafalt, der lægges på her på billedet. Det skete i april 2018. Foto: Peter Andersen.
En del af Skovvejen har været teststrækning for den nye asfalt, der mindsker bilernes rullemodstand. Det er netop den nye asafalt, der lægges på her på billedet. Det skete i april 2018. Foto: Peter Andersen.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lidt mere klimavenlig asfalt på statsveje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lidt mere klimavenlig asfalt på statsveje
Sjælland - 12. november 2019 kl. 09:34
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fra næste år og de kommende år frem vil bilister udlede lidt mindre CO2, når de kører rundt på de danske statsveje.

Efter positive resultater med at afprøve en mere klimavenlig type asfalt på i alt 50 km teststrækning på Helsingørmotorvejen, Østjyske motorvej, Sydmotorvejen og Skovvejen har Transportminister Benny Engelbrecht (S) nemlig besluttet, at alle statsveje fra 2020 skal have den nye type asfalt.

Asfalten er blevet udviklet og testet med forskere fra blandt andet RUC og DTU.

Den er cirka 10 procent dyrere end almindelig asfalt, men lavere rullemodstand gør, at bilerne sparer 1,2 procent i brændstofforbrug. Det svarer ifølge beregninger fra Vejdirektoratet til en besparelse i CO2-udledningen fra trafikken på 184.000 tons fra trafikken, hvis den nye asfalt løbende lægges ud på statsvejende fra 2020 frem mod 2030, når asfalten alligevel skal udskiftes.

De konkrete forsøg viser, at udlægningen af asfalt har ført til en nettogevinst pr. offentlig investeret krone på mellem 1,4 og 2,9 kroner. Den nye asfalt er primært en fordel på strækninger med meget trafik, men selv på strækninger med en daglig trafik ned til 2.000 køretøjer pr. døgn, vil det kunne betale sig at udlægge asfalten, lyder det fra transportministeriet.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?