23. marts 2019
Michael Byskov arbejder et døgn af gangen ved akutbilen i Kalundborg og har været med til at udvikle uddannelsen til avanceret paramediciner.
Michael Byskov arbejder et døgn af gangen ved akutbilen i Kalundborg og har været med til at udvikle uddannelsen til avanceret paramediciner.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Langt til sygehuset: Paramedicineren kan mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langt til sygehuset: Paramedicineren kan mere
Opdateret 16. februar 2019 kl. 08:56
Sjælland - 16. februar 2019 kl. 08:51
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Cirka 50 paramedicinere - specialuddannede ambulancefolk - skal kunne endnu mere.

arrow Læs også: Kom på tur med akutbilen

Det er planen i Region Sjælland, der foreløbig har sat gang i en tre-trins raket på den ny uddannelse til avanceret paramediciner. Den er målrettet paramedicinerne ved akutbilerne i Kalundborg, Stege, Nykøbing Sjælland, Nakskov samt ved Præ- og Interhospital Transportenhed (kører mellem sygehusene med patienter med aktuelle eller truende svigt af luftveje, vejrtrækning og/eller kredsløb), der har base i Køge.

- De skal videreuddannes til tre funktioner; den er er transport af patienter mellem sygehusene, hvor den avancerede paramediciner vil kunne tage sig af fx hjertepatienter med dårlig hjerterytme og betjene sprøjtepumpe med medicin. Det vil betyde, at det ikke altid vil være nødvendigt at have en speciallæge med, når en patient overføres til et hospital, forklarer Ole Mazur Hendriksen, der er præhospital lægelig chef i Præhospitalt Center i Region Sjælland.

Den anden del af uddannelsen til avanceret paramediciner drejer sig om større ulykker, hvor den avancerede paramediciner, der kommer kørerende i akutbilen, skal være ambulanceleder på stedet. Det vil forbedre overblikket over alvorlige ulykker.

- Hvis det ansvar bliver samlet hos de 50 avancerede paramedicinere, får de langt mere erfaring med komplicerede færdselsulykker med flere involverede. Det sker heldigvis ikke så tit, men det betyder også, at en ambulanceleder i dag måske sidst stod i situationen for 10 år siden, siger Ole Mazur Hendriksen.

Tredje del af videreuddannelsen handler om at håndtere psykisk syge borgere, der er til fare for sig selv eller andre.

- Politiet er i dag alene om at håndtere psykisk syge patienter, der skal tvangsindlægges. Men de avancerede paramedicinere lærer at deeskalere situationen og »score« (vurdere grad af psykose, red.) patienten, og det er en fordel, at de taler samme (sundhedsfaglige, red.) sprog som Psykiatrisk Akutmodtagelse, siger Ole Mazur Hendriksen.

Undgå korte indlæggelser

I løbet af de kommende år vil Præhospitalt Center gerne udvide de avancerede paramediceres kompetencer.

- Vi tror på, at vi skal bruge og videreudvikle kompetencerne i ambulancerne især i områder, hvor der er langt til sygehuset. På sigt satser vi på at uddanne avancerede paramedicinere, så fx ældre patienter, der ofte kun er på sygehuseafdelingernes akutafdelinger i få timer, i nogle tilfælde kan undgå at komme på sygehuset. Hvis den avancerede paramediciner kan foretage flere undersøgelser på stedet og gå på videokonference med akutafdelingen, vil borgeren måske kunne nøjes med at blive tilset af vagtlægen eller gå til egen læge, siger Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.