10. juli 2020
Lægesekretærerne er ikke den faggruppe, som oftest råber op om Sundhedsplatformen. Men de har også adskillige frustrationspunkter i deres daglige arbejde.
Lægesekretærerne er ikke den faggruppe, som oftest råber op om Sundhedsplatformen. Men de har også adskillige frustrationspunkter i deres daglige arbejde.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lægesekretærer kæmper også med Sundhedsplatformen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægesekretærer kæmper også med Sundhedsplatformen
Opdateret 27. november 2019 kl. 17:33
Sjælland - 27. november 2019 kl. 12:15
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lægernes utilfredse stemmer råber ofte højt i debatten om den elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen. Men lægesekretærerne i Region Sjælland har også daglige frustrationer med systemet, fortæller formand for Danske Lægesekretærer i Region Sjælland Anja Raun.

arrow Læs også: Sundhedsplatformen glemmer patienters recepter

- Kollegerne hiver sig i håret. Der er masser af udfordringer, og hver gang der sker opdateringer af Sundhedsplatformen, sker der noget nyt med arbejdslisterne, som lægesekretærerne bruger rigtigt meget. Siden foråret, hvor Landspatientregistreret blev opdateret, har vi ikke kunnet registrere patienternes forløb med det samme, siger Anja Raun.

Fakta
  • 39 pct. af sygehusenes administrative personale er meget utilfredse eller utilfredse med Sundhedsplatformen (Sjælland 49 pct., Hovedstaden 34 pct.)
  • Det samme gælder 67 pct. læger (Sjælland 73 pct., Hovedstaden 66 pct.)
  • Blandt sygeplejerskerne er 37 pct. meget utilfredse eller utilfredse (Sjælland 47 pct., Hovedstaden 33 pct.)
  • Samme holdning har 30 pct. social- og sundhedspersonale (Sjælland 37 pct., Hovedstaden 27 pct.)

Kilde: Brugerundersøgelse af Sundhedsplatformen 2019, Epinion

Hun arbejder i Akutmodtagelsen på Holbæk Sygehus, hvor mange patienter i sagens natur har et hurtigt forløb. Enten bliver de udskrevet igen, eller også bliver de indlagt på en anden afdeling.

- Men vi kan ikke forløbs-registrere dem, der indlægges. Vi skal vente 48 timer, ellers går systemet i fejl. Vi kan heller ikke stole på systemet, Hver gang vi henviser til for eksempel røntgen og ortopædkirurgi, så er vi nødt til at printe henvisningen for at kunne have en ekstra kontrol. Der bliver også dagligt ringet fra praktiserende læger, som ikke har fået de »epikriser« (beskrivelse af sygehusforløb, red.), vi har sendt ud, vi sender dem igen, men de modtager dem ikke. Det er da alt sammen bekymrende for patientsikkerheden, fortæller Anja Raun.

Forskellig adgang

Der er også frustration hos lægesekretærerne over, at de ikke kan hjælpe sygeplejersker og læger i samme grad som tidligere.

- Tidligere så vi det samme på skærmen og havde overblik over patientforløbene, med Sundhedsplatformen er vores, lægernes og sygeplejerskernes skærme helt forskellige. Det er blevet meget mindre overskueligt. Jeg kan heller ikke forstå, at sygeplejerskerne ikke har adgang til FMK (Det Fælles Medicinkort, de praktiserende lægers system, red.), På Akutafdelingen bliver mange derfor unødigt vaccineret for stivkrampe. Folk kan ikke huske, hvornår de sidst har fået en vaccine, og det er ikke altid, at vi har tid til at slå det op for sygeplejerskerne, siger Anja Raun.

Følgegruppe er slut

Anja Raun har været medarbejderrepræsentant i Den politiske Styregruppe for Sundhedsplatformen, hvor politikere i Region Sjælland og sygehusansatte har mødtes og talt om systemets udfordringer. Men i går, 25. november, var det to år siden, at Sundhedsplatformen blev indført på alle sygehuse i Region Sjælland.

Det betød også farvel til den midlertidige styregruppe.

Men udfordringerne er ikke forsvundet, heller ikke for lægesekretærerne.

- Vi bruger meget mere tid på at klikke, der er flere kolleger, som har fået musearm, fordi der er større belastning ved at taste. Selvfølgelig skrev vi også før, men det var ikke så belastende, siger Anja Raun.

I Region Hovedstaden, som fik Sundhedsplatformen indført gradvist fra 2016, forventede man at kunne undvære lægesekretærer og afskedigede en del fra starten, men var senere nødt til at genansætte.

Det gjorde man ikke i Region Sjælland, til gengælde ramte den store afskedigelsesrunde sidste år hårdt blandt lægesekretærerne.

- Vi kan ikke få vikarer, så lægesekretærerne bliver bare presset til at lave noget mere, siger Anja Raun.

arrow Kritiseret Sundhedsplatform tog en tur på Christiansborg
27. november 2019 kl. 18:00 Opdateret: kl. 12:04
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?