21. januar 2019
Sjællands Universitetshospital behandler pt. fem træningsivrige unge mænd, der er meget syge på grund af indsprøjtninger med paraffinolie for at få svulmende muskler. Foto: Elmer Madsen
Sjællands Universitetshospital behandler pt. fem træningsivrige unge mænd, der er meget syge på grund af indsprøjtninger med paraffinolie for at få svulmende muskler. Foto: Elmer Madsen
Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læger råber alarm: Unge sprøjter paraffinolie ind i musklerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læger råber alarm: Unge sprøjter paraffinolie ind i musklerne
Sjælland - 17. juli 2018 kl. 14:10
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Toptrænede unge får sprøjtet paraffinolie ind i musklerne for at give nakken eller overarmen ekstra volumen eller rette på brystmuskulaturen. Det kan være livsfarligt.

arrow Læs også: Advarer andre: Fyldte musklerne med olie og var døden nær

- De kommer til os med akutte symptomer på kalkforgiftning og ringe nyrefunktion. Paraffinen går ind i vævet og skaber en betændelsestilstand, hvilket får kroppen til nærmest at opsuge alt kalk man får i sig gennem kosten, og så vælter kalken ellers ind i blodbanerne, forklarer overlæge i nyresygdomme Peter Marckmann, Sjællands Universitetshospital Roskilde.

Når de ramte kommer på sygehuset, bliver kalken så at sige skyllet ud, som led i den akutte behandling, men tilstanden opstår igen og igen.

- Hjernen bliver også påvirket af ekstremt højt kalkindhold, man kan blive psykotisk, og ens kognitive evner bliver påvirket. Man kan ikke fjerne paraffinen fra musklerne igen, og de ramte vil have en øget tendens til kalkaflejringer i nyrerne, nyresten og nedsat nyrefunktion, siger overlæge i nyresygdomme Peter Marckmann.

Han er stærkt bekymret over en gruppe på fem meget syge unge mænd, der jævnligt bliver indlagt på nyreafdelingen på Sjællands Universitetshospital Roskilde. For de unge i tyverne kan have mange flere ligestillede bekendte i træningsmiljøet især i den sydlige del af Region Sjælland.

- Så vidt vi hører, kan der være 100-200 mænd i Region Sjælland, som har indsprøjtet paraffinolie. Mit budskab er at få dem til at gå til lægen. Nogle har måske ikke fået nyreskader endnu, og det må vi gøre, hvad vi kan for at forhindre. Andre vil have nyreskader, og dem skal vi se at få i behandling hurtigst muligt. Men det vigtigste af alt er, at der ikke er flere, som finder på det, siger Peter Marckmann.

Også Herlev Hospital, Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Hillerød Hospital behandler flere paraffinskadede unge, ligesom der kendes internationale eksempler.

- Vi har 14 patienter (heraf fem fra Region Sjælland), der har fået injiceret mellem 300 og 3250 mililiter paraffinolie i overarmsmuskler, skuldermusklen, rygmuskler samt læg- og underarmsmuskler. En enkelt kvindelig patient har fået injiceret 650 mililiter i hvert bryst, der nu har måttet fjernes, fordi paraffinolien også danner knuder i musklerne, fortæller Ebbe Eldrup, der er overlæge i hormonsygdomme på Herlev Hospital.

Læs mere i tirsdagens DAGBLADET og Nordvestnyt samt i Sjællandske onsdag. E-avisen kan købes her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.