4. august 2020
Region Sjælland har besluttet at ansætte vikarlæger døgnet rundt i skadestuerne i Roskilde og Næstved. Her behandles mindre skader. Folk med mistanke om alvorlige brud, der skal opereres, og større skader, skal altid til et af akutsygehuse. Foto: Elmer Madsen
Region Sjælland har besluttet at ansætte vikarlæger døgnet rundt i skadestuerne i Roskilde og Næstved. Her behandles mindre skader. Folk med mistanke om alvorlige brud, der skal opereres, og større skader, skal altid til et af akutsygehuse. Foto: Elmer Madsen
Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læger døgnet rundt: Skadestuer får seks til otte flere patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læger døgnet rundt: Skadestuer får seks til otte flere patienter
Sjælland - 28. januar 2020 kl. 13:05
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det koster 25.000 kroner ekstra i døgnet, at skadestuerne i Roskilde og Næstved siden 1. oktober foruden behandlersygeplejersker også har haft en læge til stede i natte- og formiddagstimerne.

arrow Læs også: Politikere: Skadestue-tryghed koster

I det første kvartal, hvor skadestuerne har været lægedækket døgnet rundt i stedet for blot at have en læge mellem klokken 12 og klokken 22, har der i gennemsnit været otte patienter ekstra i døgnet i Roskilde og seks patienter ekstra i Næstved.

Det viser en aktindsigt.
Lægerne i skadestuerne kommer fra vikarbureauet Ortoflex, for akutafdelingerne på Slagelse Sygehus og Sjællands Universitetshospital Køge kan ikke afse ortopædkirurger til at bemande skadestuerne i Roskilde og Næstved.

Fakta
Så mange patienter har skadeklinikkerne i Roskilde og Næstved pr. døgn i gennemsnit:
  • Roskilde: Oktober 2019 gennemsnit 42,9 mod 37,1 i 2018 (+ 5,8). November 2019 43,8 mod 32,6 i 2018 (+ 11,2). December 2019 36 mod 28,7 i 2018 (+ 7,3)
  • Næstved: Oktober 2019 gennemsnit 35,8 mod 33,6 i 2018 (+ 2,2). November 2019 36,4 mod 29,2 i 2018 (+ 7,2). December 2019 34,5 mod 25,7 i 2018 (+ 8,8)

Regionen betaler 895 kroner i timen til vikarbureauet. Det betyder, at den udvidede lægedækning i Næstved og Roskilde koster 9,2 millioner kroner om året.

- Det er en ret høj pris, og sammenlignet med de gældende takster for privatpraktiserende speciallæger og praktiserende læger, så betaler regionen to-tre gange mere per patient på de to skadestuer (ud fra det nuværende antal ekstra patienter, red.). Men det er klart, at der er politik i at sikre service i nærområdet, siger sundhedsøkonom, professor Jes Søgaard.

Favorisering af nogle borgere

Han hæfter sig også ved lokationen af de to skadestuer.

- Især i tilfældet med Roskilde må det siges at være favorisering af nogle af Region Sjællands borgere, for der er ikke ret langt til Køge. Hvis jeg var skatteborger i Kalundborg eller Nakskov, så ville jeg godt nok undre mig over, at jeg betaler det samme i skat, siger Jes Søgaard.

Skadestuerne på Næstved Sygehus og Sjællands Universitetshospital Roskilde tager sig af mindre skader: Behandler mindre brandsår, syr sår, røntgenfotograferer og lægger gips på brækkede kraveben, håndled og fodled, fjerner pinocchiokuglen i barnets næse, fiskekrogen i fingeren, fremmedlegemer i øjet eller øret, fjerner skovflåter og giver stivkrampevaccination.

Behandlersygeplejersker og læger

Behandlersygeplejerskerne, der arbejder på skadestuerne, har også vagter på akutafdelingen i henholdsvis Slagelse og Køge. De er uddannet til at klare det meste af førnævnte. Ved særligt dybe og lange sår og sår hen over et led, hvor der er træk på huden, tager lægen over.

Hvis der er mistanke om hoftebrud og andre skader, der skal opereres, skal patienterne altid visiteres til en akutafdeling (Køge, Slagelse, Holbæk eller Nykøbing F.), fordi der ikke er ortopædkirurgisk afdeling i Roskilde og Næstved.

Visitationen til skadestue eller akutafdeling sker ved opkaldet til Akuttelefonen.

De 14 ekstra timer med læger i skadestuerne på de to sygehuse er et to-årigt forsøgsprojekt. Det eneste parti i regionsrådet, som har udtalt kritik, er Radikale Venstre.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?