13. juni 2021
Regionsrådsformand Heino Knudsen og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen har været i Folketingets Sundhedsudvalg for at fortælle politikerne, hvordan Sundhedsplatformen kan komme til at fungere.
Regionsrådsformand Heino Knudsen og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen har været i Folketingets Sundhedsudvalg for at fortælle politikerne, hvordan Sundhedsplatformen kan komme til at fungere.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kritiseret Sundhedsplatform tog en tur på Christiansborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kritiseret Sundhedsplatform tog en tur på Christiansborg
Sjælland - 27. november 2019 kl. 18:00
Af Tine Fasmer

Med en tordnende kritisk brugerundersøgelser om den elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen frisk i erindringen mødte regionsrådsformand for Region Sjælland Heino Knudsen (S) og Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden forleden op i Sundhedsudvalget i Folketinget for på et lukket møde at forklare udvalgsmedlemmerne om regionernes indsats for at få Sundhedsplatformen til at fungere.

arrow Læs også: Sundhedsplatformen glemmer patienters recepter

Med til mødet var også Lillian Mogensen, formand for Ekspertrådet, som i august rettede en hård kritik af Region Hovedstadens styring og håndtering af systemet.

Fakta
  • 39 pct. af sygehusenes administrative personale er meget utilfredse eller utilfredse med Sundhedsplatformen (Sjælland 49 pct., Hovedstaden 34 pct.)
  • Det samme gælder 67 pct. læger (Sjælland 73 pct., Hovedstaden 66 pct.)
  • Blandt sygeplejerskerne er 37 pct. meget utilfredse eller utilfredse (Sjælland 47 pct., Hovedstaden 33 pct.)
  • Samme holdning har 30 pct. social- og sundhedspersonale (Sjælland 37 pct., Hovedstaden 27 pct.)

Kilde: Brugerundersøgelse af Sundhedsplatformen 2019, Epinion

Dengang udtalte regionsrådsformand Heino Knudsen, at hans »tålmodig var ved at være tyndslidt«. Men i dag er han mere optimistisk.

- Vi havde en god dialog med Sundhedsudvalget, hvor vi fortalte om vores initiativer for at løse de udfordringer, som der helt sikkert er ved systemet. Vores største udfordringer er brugerfladen, ligesom det er en bunden opgave at få medicinmodulet forbedret, siger Heino Knudsen.

Fejl i medicinmodulet har medført flere alvorlige hændelser, eksempelvis fik 11 kræftpatienter på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital Roskilde forkert dosis eller for lidt medicin i 2018. En patient med lymfekræft kan i den forbindelse være død af en infektion, fordi vedkommende ikke fik et knoglemarvsstimulerende middel. Flere gange er der også opstået fejl, hvor større grupper af patienter har fået skrevet forkert dosis på deres pilleæsker og pilleglas.

Sn.dk spurgte, om Heino Knudsen har tiltro til, at Sundhedsplatformen kommer til at fungere tilfredsstillende:

- Ja, det tror jeg på. Men det er blevet en længere proces, end nogen havde drømt om.

Et land et system?

Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, stoler ikke på Sundhedsplatformen.

- De to regioner kan jo glæde og overraske mig, hvis det kommer til at fungere, Men jeg mener fortsat, at man burde have en samlet patientjournal for hele Danmark, så journalen fulgte med, uanset hvor i landet du blev indlagt eller gik til lægen. Det burde Danske Regioner tage initiativ til, siger hun.

Men et samlet system er ikke undervejs, lyder det fra Heino Knudsen.

- Hvis det havde været en mulighed nu, så havde det nok været det rigtige. Men vi står i en situation, hvor Vestdanmark (Region Syddanmark og Region Nordjylland har valgt at tilslutte sig Region Midtjyllands Midt-EPJ, red.) har valgt et andet system efter, at Region Sjælland og Region Hovedstaden valgte Sundhedsplatformen, og vi kan altså i øvrigt godt dele sundhedsdata, siger Heino Knudsen.

Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff ønsker ikke at kommentere det lukkede møde, men da avisen spurgte, hvad han siger til den fortsatte utilfredshed blandt personalet:

- Jeg læser jo den samme kritik og hører personalets bekymringer. Derfor var det netop også værdifuldt at få en orientering i Sundhedsudvalget.

Intet ministersvar

Overfor Lolland-Falster Folketidende har De Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen udtalt sig positivt om den strategi, de to regionsrådsformænd fremlagde. Men Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative, giver udtryk for bekymring over, at personalet bliver ved med at være utilfredse.

- Hvis der kommer nye historier op om, at noget ikke fungerer, bliver jeg skuffet. Men det frygter jeg, for det har vi set mange gange, udtaler han til Folketidende.

Sn.dk har forsøgt at få fat i sundhedsminister Magnus Heunicke, der i september i år bl.a. udtalte, at »Ekspertrådets rapport er virkelig sidste advarsel«, Men ministeren afviser at deltage i interview om, hvordan han ser på Sundhedsplatformen på nuværende tidspunkt.

arrow Lægesekretærer kæmper også med Sundhedsplatformen
27. november 2019 kl. 12:15 Opdateret: kl. 17:33
Hvor langt tror du Danmark når ved EM