11. december 2019
Elnet-selskabet Cerius er en del af Seas-NVE koncernen, mens elnet-selskabet Radius ejes af det statsejede Ørsted. Pressefoto: Seas-NVE.
Elnet-selskabet Cerius er en del af Seas-NVE koncernen, mens elnet-selskabet Radius ejes af det statsejede Ørsted. Pressefoto: Seas-NVE.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Krav: Skær 40 mio. af Sjællændernes elnet-regninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krav: Skær 40 mio. af Sjællændernes elnet-regninger
Sjælland - 11. april 2019 kl. 10:15
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De sjællandske kunder hos elnet-selskaberne Cerius og Radius betaler for meget for at få leveret strøm i deres virksomheder og hjem.

arrow Læs også: Elnet-selskaber raser over sparekrav: Dumper udregningsmodel bag krav

Det er budskabet fra Forsyningstilsynet, der har pålagt det sjællandske elnet-selskab Cerius, at sænke grænsen for, hvor meget de må opkræve i nettarif af deres elnet-kunder, med knap 13,7 millioner kroner årligt de næste fire år.

Det sker efter tilsynet har sammenlignet effektiviteten i 45 danske elnet-selskaber i en såkaldt benchmark-analyse. Og her er der altså ifølge tilsynet plads til forbedring i Cerius, der er en del af Seas-NVE koncernen og har cirka 390.000 elnet-kunder i Region Sjælland minus Lejre, Greve og det meste af Roskilde kommune.

Tilsynet understeger dog samtidig, at man har været forsigtige i sparekravene, fordi der er brugt en ny metode til udregningerne.

Det kan betyde, at spare-kravene til elnet-selskaberne kan blive strammet markant i de kommende år, lyder det fra tilsynets direktør Carsten Schmidt.

- Vi har taget en række forsigtighedshensyn i år forbindelse med udmeldingen af kravene. Det er klart, at vi vil arbejde videre med præcisionen i modellen, der gør, at man også kan fjerne nogle af disse forsigtighedshensyn. Det betyder, at kravene fremover kan blive større, siger han til Energiwatch.

Ifølge tilsynet ligger der alt i alt et effektiviseringspotentiale på 24 procent af Cerius' samlede totalomkostninger på cirka 870 millioner kroner årligt.

Spar 24 pct.

Også det Ørsted-ejede Radius, der har omkring en million elnet-kunder i hovedstadsområdet, Nordsjælland og Roskilde-området, er blevet pålagt at effektivisere.

Her lyder kravet på 27,5 millioner kroner årligt, ligesom der også her er et effektiviseringspotentiale på 24 procent af selskabets totalomkostninger på cirka 1,8 milliarder kroner årligt, mener Forsyningstilsynet.

Hos både Cerius og Radius ryster man på hovedet over kravene.

Begge selskaber er stærkt kritiske over for udredningsmodellerne og overvejer - ligesom energiforeningernes brancheforening Dansk Energi at klage.

Læs Cerius og Radius' reaktion på spare-kravet nedenfor.

arrow Derfor skal elnet-selskaber spare
11. april 2019 kl. 10:09 Opdateret: kl. 10:06