17. februar 2020
Professor slår til lyd for, at der indføres forbud imod, at sygehuse kan afvise patienter, der er blevet henvist til kræftpakkeforløb af deres egen læge sådan som det er sket i tre tilfælde på Ringsted Sygehus i sommers. Foto: Jørgen C. Jørgensen.
Professor slår til lyd for, at der indføres forbud imod, at sygehuse kan afvise patienter, der er blevet henvist til kræftpakkeforløb af deres egen læge sådan som det er sket i tre tilfælde på Ringsted Sygehus i sommers. Foto: Jørgen C. Jørgensen.
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kræftskandale: »Forkasteligt« at sygehuse siger nej til kræftpakke-patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kræftskandale: »Forkasteligt« at sygehuse siger nej til kræftpakke-patienter
Opdateret 22. oktober 2019 kl. 10:11
Sjælland - 22. oktober 2019 kl. 10:08
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det bør være forbudt for landets sygehuse at afvise patienter, som er henvist til undersøgelse og udredning på sygehuset af deres egen læge.

arrow Læs også: Rapport: Flere kvinder fik forkert brystkræftundersøgelse

Det mener Frede Olesen, professor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og tidligere formand for Kræftens Bekæmpelse.

Til Jyllands-Posten fortæller professoren, at sygehusene i stigende grad afviser patienter med henvisning fra egen læge.

Det er især forkasteligt, når det sker med kræftpakkepatienter, sådan som det er sket i tre tilfælde på Ringsted Sygehus i sommer.

I alle tre tilfælde, der har været omtalt i Jyllands-Posten, har det efterfølgende vist sig, at kvinderne havde brystkræft, som kunne være diagnosticeret og behandlet tidligere, hvis sygehuset havde taget dem ind i første omgang i et kræftpakkeforløb.

- Afvisningerne er et stigende problem, som trænger til at blive løst. Det er et paradoks, at den læge, som sidder med patienten, ser patienten i øjnene, registrerer symptomerne og får mistanke om alvorlig sygdom, er underlagt en visitationslæge, som sidder på et sygehus og afviser på baggrund af en tekst på et stykke papir. Det er altså en skæv tilgang, siger Frede Olesen til avisen.

Ifølge professoren må politikerne på Christiansborg gribe ind og gennemføre et forbud mod at afvise henvisninger.

Det vil tvinge sygehusene til at tage dialogen med den praktiserende læge, hvis henvisningen ikke er udfyldt korrekt. Det vil samtidig fritage patienter fra at blive gisler og kastebold mellem sygehusene.

Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og hans forgænger Ellen Trane Nøby (V) er klar til at se på reglerne.

Allerede i går slog begge til lyd for, at Sundhedsstyrelsen må ind i sagen, så man undgår, at sygehusene ender med at afvise patienter på grund af procedurefejl eller fejl i henvisningerne.

Magnus Heunicke skal senere i dag i samråd for anden gang om sagen.

Læs mere fra samrådet på Sn.dk eller i vores aviser: DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske onsdag.

arrow Brystkræft-skandale: Sygehus får påbud ophævet
05. november 2019 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:01
arrow Kræft-skandale: Svigt af kvinder skyldes kommunikations-fejl
24. oktober 2019 kl. 09:15 Opdateret: kl. 09:00
arrow Kræft-skandale: Bekymrede politikere frygter nye sager
23. oktober 2019 kl. 00:29 Opdateret: kl. 19:18