23. september 2020
Sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser handlede oprindelig om forsømmelser over for en gruppe kvinder i perioden 2013-2017. Men nu er tre kvinder stået frem i Jyllands-Posten og fortalt, at de blev afvist af sygehuset  i sommeren 2019, trods henvisning til kræftpakkeforløb.
Sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser handlede oprindelig om forsømmelser over for en gruppe kvinder i perioden 2013-2017. Men nu er tre kvinder stået frem i Jyllands-Posten og fortalt, at de blev afvist af sygehuset i sommeren 2019, trods henvisning til kræftpakkeforløb.
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kræft-skandale: Bekymrede politikere frygter nye sager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kræft-skandale: Bekymrede politikere frygter nye sager
Sjælland - 23. oktober 2019 kl. 00:29
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er klogt, at Region Sjælland nu vil sende kvinder, der er henvist af egen læge, direkte i kræftpakkeforløb, uden yderligere vurdering - og dermed risiko for, at kvinderne bliver afvist.

arrow Læs også: Rapport: Flere kvinder fik forkert brystkræftundersøgelse

Sådan lød det fra sundhedsminsiter Magnus Heunicke (S), da han i går var i samråd om brystkræft-skandalen fra Ringsted Sygehus i Folketingets Sundhedsudvalg.

- Jeg synes, det er klogt, at region Sælland i dag (tirsdag,red.) har valgt at lave den her nye retningslinje, lød det blandt andet fra ministeren om beslutningen, som Region Sjællands formandsskab havde taget forud for mødet.

Det sker efter, at tre kvinder den seneste tid er stået frem i Jyllands-Posten efter at være afvist af Ringsted Sygehus til et kræftpakkeforløb. Kvinderne er siden hen - med forsinkelse - kommet i behandling, hvor det har vist sig, at alle havde brystkræft, der altså kunne være opdaget tidligere.

Sundhedsstyrelsen ind

Sundhedsministeren oplyste dog også, at han har bedt Sundhedsstyrelsen gå ind i sagen for at får klarlagt, hvad praksis reelt er i de fem regioner, og om der er uklarheder omkring, hvordan retningslinjerne på brystkræftområdet skal forstås.

Heunicke afviste dog over for udvalget at sætte en slutdato på styrelsens arbejde. Han ville dog ikke afvise DF-sundhedsordfører Liselott Blixts opfordring til, at lovgive sig ud af problemerne.

- Jeg har sagt til Sundhedsstyrelsen, at det her er en hastesag. Jeg vil her i dag ikke afvise noget på forhånd, uanset hvad styrelsen må komme frem til. Jeg vil heller ikke afvise, at man kan ophøje retningslinjerne til lov. Men det skal være sundhedsfagligt funderet, sagde Heunicke.

Kommer der mere?

Flere sundhedsordførere blev dog langtfra beroliget af Region Sjællands nye retningslinjer - eller at ministeren nu sætter Sundhedstyrelsen ind i sagen:

Heunickes forgænger som sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), påpegede, at Sundhedstyrelsen og de fem regioner gennem foråret og sommeren havde været i dialog om retningslinjerne på kræftområdet. Og her råbte regionerne aldrig op om, at de havde svært ved at forstå retningslinjerne på brystkræftområdet.

Billede

Tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby var egentlig positiv over for, at Magnus Heunicke vil lade Sundhedsstyrelsen gå ind i sagen. Hun påpeger dog, at Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner har været i dialog lige siden skandalen kom fren - uden at regioner tilsyneladende har råbt vagt i gevær om, at retningslinjerne for kræftpakke-forløb var svære at forstå. Arkivfoto: Kim Rasmussen

 


Fakta om kræft-skandalen:
  • Oprindelig handlede sagen om en bestemt gruppe kvinder, der i 2013-2017 kun fik røntgenundersøgelse - ikke ultralyd og beføling af bryst og armhuler.
  • Det skete efter instruks fra den daværende ledende overlæge.
  • Det var i strid med de nationale retningslinjer.
  • 734 kvinder, der fik mangelfuld undersøgelse 2015-2017, blev tilbudt nye undersøgelser.
  • 10 af de genindkaldte gik intetanende rundt med brystkræft.
  • Regionen har fundet 304 brystkræftramte med muligt krav på erstatning.
  • I alt 12.000 kvinder i Region Sjælland henvises hvert år med forskellig grad af mistanke om brystkræft til undersøgelse på Ringsted Sygehus.
  • Sagen har imidlertid taget en ny drejning efter tre kvinder for nylig er stået frem i Jyllands-Posten efter de i sommer blev afvist af Ringsted Sygehus, trods henvisning fra egen læge til kræftpakke-forløb på Ringsted Sygehus.

- Nu viser det sig pludselig, at man så alligevel har haft svært ved at forstå retningslinjerne. Så hvad er det, Sundhedsstyrelsen nu reelt skal undersøge?, spurgte Ellen Trane Nørby.

De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen påpegede, at Region Sjælland kun har åbnet op for, at lade brystkræftpatienter med henvisning til kræftpakkeforløb komme direkte igennem:

- Hvad med de andre kræftområder. Hvad med patienterne i de andre regioner, der ikke har den her rettighed, lød det fra Per Larsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke forsøgte at berolige Per Larsen og de øvrige spørgere:

- Sundhedsstyrelsen er faktisk allerede i gang med at gennemgå retningslinjerne en række andre kræftpakker, som en del af kræftplan 4 (iværksat af daværende V-regering i 2016,red.), sagde Magnus Heunicke.

DF: Vi slukker bare ildebrande

Det beroligede dog ikke DF-sundhedsordfører Liselott Blixt.

IMG_5833

Liselott Blixt, er havde indkaldt Magnus Heunicke (S) i samrådet, frygter, at brystkræft-skandalen skal udvikle sig yderligere. Foto: Tine Fasmer.


- Det virker som om, man render rundt og slukker ildebrande i stedet for at knuse problemerne en gang for alle. Sagen udvikler sig hele tiden, og selv om de her ting, nu er sat i værk, er jeg bange for, at der vl dukke mere op, sagde hun til Sn.dk efter samrådet.

arrow Brystkræft-skandale: Sygehus får påbud ophævet
05. november 2019 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:01
arrow Kræft-skandale: Svigt af kvinder skyldes kommunikations-fejl
24. oktober 2019 kl. 09:15 Opdateret: kl. 09:00
arrow Region Sjælland: Nye retningslinjer midlertidige
23. oktober 2019 kl. 00:07 Opdateret: kl. 18:57
Har debatten om sexisme taget overhånd?