24. september 2021
Lone Simonsens forskning i pandemier fik hende til at advare mod en corona-pandemi flere måneder, sygdommens predte sig fra Kina til resten af verden. Nu skal hun og en række kolleger fra Norge, Finland, Sverige og Danmark granske i historiske epidemier og pandemier for at ruste os til kommende pandemier. Foto: RUC.
Lone Simonsens forskning i pandemier fik hende til at advare mod en corona-pandemi flere måneder, sygdommens predte sig fra Kina til resten af verden. Nu skal hun og en række kolleger fra Norge, Finland, Sverige og Danmark granske i historiske epidemier og pandemier for at ruste os til kommende pandemier. Foto: RUC.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kortlægning af fortidens pest og kopper skal ruste os mod næste pandemi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kortlægning af fortidens pest og kopper skal ruste os mod næste pandemi
Opdateret 14. januar 2021 kl. 13:18
Sjælland - 14. januar 2021 kl. 08:57
Af Tomas Revsbech

Hvad kan vi lære af fortidens pest-, kopper- og influenza-pandemier? Også selv om verden i dag ser helt anderledes ud end dengang?

arrow Læs også: RUC opretter nyt pandemicenter

En hel masse, hvis man spørger Lone Simonsen, pandemiforsker og professor på Roskilde Universitet (RUC).

Nu skal RUC-professoren, som store dele af landet i løbet af det seneste år har lært at kende som »Corona-Lone«, så stå i spidsen for et stort fællesnordisk forskningsprojekt i historiske epidemier.

  • Lone Simonsen skal lede forskningsprojektet NORDEMICS, hvor forskere fra universiteter i fire nordiske lande skal granske fortidens pandemier nærmere.
  • Deres forskning skal på sigt hjælpe de nordiske lande med at reagere mere effektivt på nutidige og fremtidige trusler fra pandemier.
  • Bevillingen til forskningsprojektet lyder på 11 millioner og kommer fra NordForsk under Nordisk Råd.

Her skal forskerne kortlægge fortidens udbrud af epidemier som kopper, pest, kighoste, mæslinger samt en mystisk dræbersygdom som hærgede i Syddanmark for næsten 200 år siden siden.

- Hvis vi skal kunne forstå Corona og andre pandemier i vores fremtid, er vi nødt til at se og lære af dem, der har været her før. Vi skal se på, hvad det er for årsager, mønstre og samfundsfaktorer, der gjorde, at sygdommene kunne sprede sig og blive til pandemier. Og det kan vi bruge til at forstå coronaen og forudse vigtige aspekter af de næste pandemier, der måtte komme, fortæller hun.

Har muligvis haft corona-pandemi tidligere

Lone Simonsen mener blandt andet, at vi muligvis har stiftet bekendtskab med Corona-epidemier tidligere i historien. Forskerne skal blandt andet også se nærmere på, hvorfor dødeligheden af infektionssygdomme gik så voldsomt ned omkring 1900.

- Vi ved allerede, at det helt banalt skyldes, at vi fik en langt bedre hygiejne og levevilkår og at det faktisk havde rigtig stor betydning også. Det glemmer man nogen gange lidt i de her diskussioner af, hvordan man bekæmper smitsomme sygdomme, siger hun.

Unikke nordiske data

Forskningsprojektet er først og fremmest muligt, fordi vi i norden har en historisk tradition for at føre detaljerede statistikker over sygdomme og dødelighed i flere århundreder.

Det giver RUC-forskeren og hendes kollega en kæmpe mængde unikke data, de nu skal få styr på via matematisk modellering, og ved at forstå de samfundsmæssige forhold som var vigtige faktorer.

arrow Universitet priser corona-formidling
08. marts 2021 kl. 09:17 Opdateret: kl. 09:17
arrow Pandemiforsker: En virus med tricks i ærmet
27. maj 2020 kl. 20:02 Opdateret: kl. 14:11
arrow Pandemiforsker: Uhyggeligt udbrud i 2003 var et forvarsel
27. maj 2020 kl. 18:06 Opdateret: kl. 14:09
Stemmer du til kommunalvalget i år?