25. august 2019
Knogleskørhed betyder mindsket knoglemasse og ændret mikroskopisk struktur af knoglevævet. Det medfører øget risiko for knoglebrud. PR-foto.
Knogleskørhed betyder mindsket knoglemasse og ændret mikroskopisk struktur af knoglevævet. Det medfører øget risiko for knoglebrud. PR-foto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Knogleskøre bliver overset og underbehandlet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Knogleskøre bliver overset og underbehandlet
Opdateret 11. december 2018 kl. 13:07
Sjælland - 11. december 2018 kl. 13:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Omkring en halv million mennesker kan have knogleskørhed uden at vide det. Videnscenter for Knoglesundhed på Sjællands Universitetshospital Køge og Osteoporoseforeningen efterlyser national, ensartet indsats.

arrow Læs også: Sygehus overså brud: Jyttes ryg sank sammen

I Region Sjælland er der fx ikke en eneste kommune, der har en særlig osteoporose-skole. På Sjælland er det kun Hillerød og Høje Taastrup, at mennesker med knogleskørhed kan få råd og træning, så de bedre kan leve med sygdommen. Det er derimod tilfældet i alle nordjyske kommuner og adskillige i Region Midtjylland og Region Syddanmark.

Ud over det ganske land er opsporingen af de anslået cirka en halv million danskere, der har knogleskørhed uden at vide det, desuden ganske uens.

- Nogle har en anelse om det, fordi der måske er knogleskørhed i familien, men rigtig mange får ikke gjort noget ved det, og mange ved det slet ikke. Vi ville meget gerne have, at for eksempel de praktiserende læger sendte mange flere mennesker til scanning. Vi har brug for, at sundhedsministeren bakker os op, siger Ulla Knappe, der er landsformand for Osteoporoseforeningen.

Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen koster knogleskørhed med samlede omkostninger for behandling af brud, genoptræning, hjemmehjælp og behov for plejehjem årligt op mod 12 milliarder kroner.

- Så det kan jo godt betale sig at opspore folk tidligere og få dem i behandling før det første knoglebrud, siger Ulla Knappe.

Leder af Videnscenter for Knoglesundhed på Sjællands Universitetshospital Køge overlæge Mette Friberg Hitz er enig i, at knogleskørhed har brug for en samlet, ensartet landsdækkende indsats på linje med indsatsen for KOL-ramte, kræft, hjertesygdomme med videre.

- Vi mangler klare faglige retningslinjer og øget fokus på risikofaktorer. Patienter risikerer at falde mellem to stole, når der er forløb på tværs af primær sektor (praktiserende læger, red.), kommuner og sygehuse. Det samme risikerer at ske, når patienter fejler flere ting. Det er meget tilfældigt, hvordan nydiagnosticerede patienter og patienter, som har fået brud, får tilbudt rehabilitering. Det skaber meget ulighed, siger Mette Friberg Hitz.

Videnscenter for Knoglesundhed er opstartet i september i år med solid støtte på 10 millioner kroner fra Ellab Fonden.

- Vi er lokaliseret i Region Sjælland, fordi jeg arbejder her. Men vi har en faglig styregruppe med kapaciteter fra hele landet, vi kan både samle kompetencer og brede viden ud over hele landet, forklarer Mette Friberg Hitz.