20. oktober 2018
Globetrotter, eventyrlysten og håbløst nærig. Joakim Von And har bjergtaget os med sine rejser, penge og mange eventyr, siden han optrådte for første gang for 70 år siden. Foto: Egmont/AA49
Globetrotter, eventyrlysten og håbløst nærig. Joakim Von And har bjergtaget os med sine rejser, penge og mange eventyr, siden han optrådte for første gang for 70 år siden. Foto: Egmont/AA49
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kendt milliardær-and fylder 70 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kendt milliardær-and fylder 70 år
Opdateret 07. december 2017 kl. 13:08
Sjælland - 07. december 2017 kl. 10:44
Af Anna Egeris Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vi kender ham som verdens rigeste and, der bogstaveligt talt bader i penge. Som en nærigpind, der finder gårsdagens sammenkrøllede avis i parken, fordi han er for fedtet til selv at købe den. Men grunden til, at Joakim Von And er danskernes næstforetrukne figur fra Anders And-universet efter Anders And, skyldes ifølge flere, at han har taget os, Anders And og Rip, Rap og Rup med på eventyr til alt fra Inkariget og Himmalayabjergene til jordens indre og Marco Polos destinationer, netop fordi han har haft råd til det.

I december måned er det 70 år siden, at den folkekære nærigpind for første gang optrådte i Carl Barks historie »Anders Ands jul på Bjørnebjerg« fra 1947. Men rent fiktivt starter Onkel Joakims liv mange år forinden.

Historien, hvor den yngste version af Joakim Von And optræder, trækker tråde tilbage til 1877'ernes Glasgow, hvor han som 10-årig ælling arbejder som skopudser. Det er en noget anden udgave af anden, der senere møder Anders And og nevøerne Rip Rap og Rup i Carl Barks første historie om Von And, hvor Onkel Joakim er blevet »fantasillionær« og ejer af 99 procent af alt, hvad der er værd at eje i Andeby.

I Dansk Donaldistforening er det særligt de mange eventyr, man hæfter sig ved, når Joakim Von And i år skal hyldes.

- Han appellerer til alle, der har lyst til at læse spændende historier. Joakim Von And er jo en globetrotter, en eventyrer og en håbløs nostalgiker. Han har et særligt forhold til hver eneste af sine mønter, som han kan huske, hvordan han har tjent, forklarer Anders Christian Sivebæk, der er redaktør på Dansk Donaldistforenings tidsskrift Rappet.

I følge en af de senere historier, hvor man følger Anders And og Rip, Rap og Rup på deres ældre dage, dør Joakim Von And i 1967. Men tilsyneladende lever han stadig i bedste velgående.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.