5. juli 2020
Billede
Foto: Af Tine Fasmer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kamp for nye skinner: Østbanen fik Ida til at flytte ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kamp for nye skinner: Østbanen fik Ida til at flytte ud
Sjælland - 24. juni 2020 kl. 16:05
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgerforeninger på Stevns og i Faxe-området er på stikkerne for at sikre, at Østbanen får renoveret de slidte skinner.

arrow Læs også: Borgmestre lægger afstand til BRT-busser

En af de fremmødte ved regionshuset i Sorø, hvor regionsrådet onsdag tog stilling til sagen, er Ida Ingerslev Hansen.

- Østbanen var en væsentlig årsag til, at vi flyttede ud. Jeg er fysioterapeut i Frederiksberg Kommune og pendler alle hverdage. Toget er meget hurtigere end at køre i bil, og modsat i busser kan jeg arbejde i toget, siger Ida Ingerslev Hansen, der bor i Vindebyholt og stiger på lokalbanen i Faxe Ladeplads.

Fakta
Demonstrationen var arrangeret af:
  • Hårlev Borger- og Erhvervsforening, Hellested Borgerforening, Karise Håndværker- og Borgerforening, Liv i ladepladsen, Faxe Ladeplads Borger- og Erhvervsforening, Faxe Handelsstandsforening, Rødvig Borgerforening, Strøby Egede Borger- og grundejerforening, Strøby Borgerforening og Varpelev Borgerforening.
Enigt regionsråd

Alle partier i regionsrådet bakker op om, at skinnerne skal skiftes ud.
- Der er mange forhold, der ikke er taget med i regnestykket, når en BRT-løsning ser billigere ud, blandt andet synergieffekten med at forbinde Østbanen med banen mellem Køge og Roskilde, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Regionsrådet har øremærket 30 millioner kroner til at sætte arbejdet med skinnerne i gang. Men alt i alt vil det koste 510 millioner kroner at udskifte skinnerne.


Christiansborg er nøglen

Både transportminister Benny Engelbrecht (S) og Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen er mere varm på løsningen med at fjerne skinnerne og asfaltere sporet, så der kan køre BRT-busser.

Brigitte Klintskov Jerkel, der er valgt i Sjællands Storkreds for Det Konservative Folkeparti, bakker op om bevarelsen af Østbanen, og hun forsikrer, at partiets transportordfører Niels Flemming Hansen vil arbejde for at få en god løsning for Region Sjælland:

- Der ligger 112 milliarder kroner fra den gamle transportaftale, og jeg forventer, at vi snart bliver indkaldt til forhandlinger. Staten må på en eller anden måde hjælpe Region Sjælland; det kan for eksempel være at forbedre lånemulighederne, eller også kan man forestille sig en løsning, hvor staten betaler en del af udgifterne til nye skinner, siger Brigitte Klintskov Jerkel.

Også Enhedslistens Eva Flyvholm var mødt op foran regionshuset.
- Vi har lovet Heino Knudsen, at vi nok skal blive ved med at presse Benny Engelbrecht. Jeg har svært ved at tro, at regeringen vil fortsætte med at lade stå til på Østbanen. Vi skal finde en grøn løsning, der også tilgodeser pendlerne fra Stevns og Faxe, siger Eva Flyvholm, der peger på, at dieseltogene kan udskiftes med mere miljøvenlige tog.

Læs mere i torsdagaviserne. Adgang i 24 timer koster 25 kroner og kan købes her: https://sn.dk/modules/sn/flow_page_validate_or_buy/

arrow Østbanen: Nej til BRT åbner slagsmål om penge til nye skinner
25. juni 2020 kl. 12:54 Opdateret: kl. 12:54
arrow Politikere enige: Østbanen skal have nye skinner
22. juni 2020 kl. 15:47 Opdateret: kl. 09:49
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?