23. september 2020
Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) mener, at nogle politikere og provins-borgmestre lider af den vildfarelse, at det flyder med guld på gaden i hovedstadsområdet. Foto: Kristina Herlev-Wulff.
Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) mener, at nogle politikere og provins-borgmestre lider af den vildfarelse, at det flyder med guld på gaden i hovedstadsområdet. Foto: Kristina Herlev-Wulff.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: K-borgmester: Hovedstadsudligning et værn mod større sociale skel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

K-borgmester: Hovedstadsudligning et værn mod større sociale skel
Sjælland - 24. januar 2020 kl. 13:02
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det virker som om, nogle politikere og nogle i provinsen tror, at det flyder med guld på gaderne i hovedstaden.

arrow Læs også: Debat: Urimelig udligning

Sådan lyder det fra Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) som reaktion på, at De Radikales kommunalordfører Kathrine Olldag, vil ændre udligningssystemet, der reelt består af tre systemer i dag, til fordel for ét enkelt system for hele landet.

- Hovedstaden er et stort sammenhængende område, og derfor er der en hovedstadsudligning. Høje-Taastrup har mange, der pendler ind til vores virksomheder, hvorefter de kører hjem og lægger skattekronerne i andre kommuner. Det er ikke rimeligt, at vi ikke kompenseres for det.

- Hvis udligningen ændres, så vi bliver mere trængte, og jeg frygter, der vil føre til større social opsplitning mellem velstillede og fattige områder, som vi ser det i andre lande, siger Michael Ziegler.

Han peger på, at hovedstadskommunerne under ét allerede sendes milliarder til resten af kommunerne i dag. Og derfor er der tværtimod brug for en reform, der skaber mindre udligning i stedet for mere, mener han:

- Det er altså ikke kun i Jylland, at kommunekasserne er trængt. Det har den også været hos os og andre hovedstadskommuner lige siden finanskrisen, siger Michael Ziegler.

Udlignes ekstra

De 34 kommuner i hovedstadsområdet har i dag en ekstra, intern udligning oven i den almindelige udligning mellem landets kommuner.

Det betyder følge Olldag, at hovedstadskommunerne får dækket 88 procent af deres strukturelle underskud - forskel mellem skatteindtægter og udgifter. Kommuner uden for hovedstaden får groft sagt dækket 61 procent af det strukturelle underskud.

Læs her det store optaktsinterview med Kathrine Olldag forud for forhandlingerne om udligningsreformen.

Vær opmærksom på, at der er en PLUS-artikel.

arrow Vi har brug for svar: Borgmester anmoder om aktindsigt hos minister
10. februar 2020 kl. 19:04 Opdateret: kl. 11:15
arrow Viceborgmester om udligning: Vores kommune skal igen agere malkeko
02. februar 2020 kl. 17:22 Opdateret: kl. 17:22
arrow S-formand til Ziegler: Stop skræmmekampagne om udligning
01. februar 2020 kl. 18:03 Opdateret: kl. 16:26
Har debatten om sexisme taget overhånd?