
Tirsdag blev der sat et foreløbigt punktum i sagen om besparelser for 20 millioner kroner på de regionale bus- og togruter.
Her skulle Region Sjællands trafik-udvalg vælge, hvordan vil finde besparelser på den kollektive trafik for 11 millioner kroner i 2019 og 21 millioner årligt fra 2020 og frem.
Buspendlere, lokalsamfund såvel som lokalpolitikere og borgmestre er i oprør. Mange mener, at regionen da må kunne finde andre løsninger.
Men helt så enkelt er det ikke, som det fremgår af denne artikel, som tidligere er blevet bragt i aviserne DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske:
Erhvervsfremme væk
Regionerne må ikke udskrive skatter. Hver og en af de 19,4 milliarder kroner Region Sjælland har på budgettet i år, stammer fra en pose penge, som regeringen har delt ud til landets fem regioner efter årlige forhandlinger.
Tidligere i år fratog regeringen i en aftale med Dansk Folkeparti erhvervsfremme-opgaverne fra landets regioner.
Det betød, at regeringen fratog Region Sjælland 112 millioner kroner - cirka 19 procent - på næste års budget på i alt 590 millioner kroner til regional udvikling. Det er i det budget, at pengene til kollektiv trafik stammer fra.
Pengene er blevet uddelt som et bloktilskud. Det har betydet, at regionerne i et vist omfang selv har kunnet prioritere de penge, de fik. Og i Region Sjælland er de i høj grad blevet prioriteret på kollektiv trafik.
Bruger mest på bus og tog
Det har betydet, at det faktisk kun var omkring 71 ud af de 112 millioner, der blev fjernet, der gik til erhvervsfremme- og turisme.
Resten af pengene blev blandt andet brugt på regional udvikling, herunder transport.
Det betyder, at regionen har skullet finde besparelser på 41 millioner kroner i alt.
Ifølge reglerne er der vandtætte skotter mellem de forskellige områder.
Man må eksempelvis ikke tage penge fra kassen til sygehuse og sundhedsbehandling, som udgør over 90 procent af budgettet, og flytte over til kassen for regional udvikling og dermed den kollektive trafik.
De kan med andre ord kun tages fra budgettet til regional udvikling. Her udgør transportområdet to tredjedele af budgettet, og derfor har politikerne ikke kunnet komme uden om, at nogle af besparelserne skulle komme herfra.
Og her er man så endt med, at cirka 21 ud af de 41 millioner, der skal spares, skal findes på den kollektive trafik.
Regionens trafik-udvalg ventes at udmelde over middag tirsdag, hvordan de vil gå videre med spare-forslaget.
Aviserne og sn.dk følger op.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her