20. november 2019
Firmaet Vikarspecialisten har specifikt søgt efter vikarer med soldatererfaring. Arkivfoto
Firmaet Vikarspecialisten har specifikt søgt efter vikarer med soldatererfaring. Arkivfoto
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hyrer vagter og soldater som vikarer på specialinstitution

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hyrer vagter og soldater som vikarer på specialinstitution
Sjælland - 15. april 2019 kl. 15:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Har du erfaring som vagt, soldat eller med sikkerhedsarbejde? Så vil Vikarspecialisten gerne hyre dig til omsorgsarbejde med "yderst vanskelige domsanbragte kriminelle". Sådan skriver det private firma Vikarspecialisten på Facebook, hvor der søges personale til vikarjob som omsorgsmedhjælpere på specialinstitutionen Kofoedsminde, der ligger i Rødby på Lolland og huser udviklingshæmmede kriminelle, som afsoner domme for blandt andet mord, voldtægt, pædofili og brandstiftelse.

arrow Læs også: Leder købte vikarer for 133 millioner kroner af ven: Nu er han fratrådt

Nu viser det sig, at nogle af de personer, der har været ansat som vikarer gennem Vikarspecialisten, selv har været på kant med loven. Det skriver Fagbladet FOA.

Det gælder eksempelvis en mand, der i forbindelse med sit exitprogram fra rockermiljøet arbejdede på Kofoedsminde. Efter sin ansættelse hos Vikarspecialisten skød og dræbte han en mand og har netop fået en dom på 15 års fængsel.

En anden vikar blev på en ledsaget udgang med en beboer fra Kofoedsminde taget for spirituskørsel på knallert og anholdt.

Vikarspecialistens administrerende direktør Jens Buch bekræfter de to forhold overfor Fagbladet FOA. Han peger samtidig på, at vikarernes private straffeattester, som går fem år tilbage, var rene, da de to blev ansat. Og han understreger, at begge er godkendt af Region Sjælland, som har tjekket straffeattester, der går ti år tilbage.

En aktindsigt viser, at regionen fra 2016-2018 afviste 41 andre, som Vikarspecialisten havde peget på som mulige vikarer på Kofoedsminde, fordi deres straffeattester ti år tilbage var plettede.

Vikarspecialistens specifikke interesse for at hyre vagter og soldater til omsorgsarbejdet via Facebook møder kritik fra blandt andre Maria Røgeskov, VIVE, der forsker i det specialiserede voksenområde.

Hun siger til Fagbladet FOA, at hun har svært ved at forestille sig, at soldater og vagter har de rette kompetencer til at tage sig af målgruppen, medmindre de også har socialfaglig erfaring fra andre fag.

Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, er chokeret.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Det her drejer sig jo om nogle mennesker, der har det svært og skal have mest mulig omsorg,? siger han med tanke på de anbragte.

Vikarspecialistens direktør Jens Buch siger til Fagbladet FOA, at personer med erfaring fra vagtbranchen eller militæret er trænede i at håndtere de tilspidsede situationer, som arbejdet på Kofoedsminde byder på.?De er vant til, at man ikke river folk rundt første gang, der bliver kastet med et eller andet," siger Jens Buch og tilføjer, at firmaet udfører den opgave, man kontraktligt har forpligtet sig til med Region Sjælland.

Her ønsker man ikke at udtale sig om Vikarspecialistens rekruttering:

- Der er ikke et samarbejde mellem Vikarspecialisten og Region Sjælland om rekruttering af personale. Vi har derfor ingen kommentarer til, hvordan Vikarspecialisten griber dette an," skriver Social- og Servicedirektør Michael Nørgaard i en mail.