1. december 2020
120 ansatte på Danish Crowns slagteri i Ringsted er smittet med Covid-19. Alle cirka 900 ansatte er nu tesetet én gang. I de næste uger skal alle ansatte testes jævnligt. Foto: Anders Ole Olsen.
120 ansatte på Danish Crowns slagteri i Ringsted er smittet med Covid-19. Alle cirka 900 ansatte er nu tesetet én gang. I de næste uger skal alle ansatte testes jævnligt. Foto: Anders Ole Olsen.
Foto: Fotograf Anders Ole Olsen ©
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvorfor er der Corona-udbrud på slagterier: Her er ekspertens bud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvorfor er der Corona-udbrud på slagterier: Her er ekspertens bud
Opdateret 11. august 2020 kl. 14:44
Sjælland - 09. august 2020 kl. 16:43
Af Tomas Revsbech

Det voldsomme udbrud af corona på Danish Crowns slagteri i Ringsted har skabt bekymring hos både menigmand på gaden, så vel som hos eksperter.

arrow Læs også: Svine-bønder frygter langvarig slagteri-nedlukning

Hvordan kan 120 mand blive smittet på én arbejdsplads? Og hvorfor er slagteriet i Ringsted blot det seneste i rækken af slagterier i flere lande, senest Tyskland, der har været hærget af corona-udbrud?

Er det svinene, der har smittet slagteriarbejderne? Har det betydning, at mange af de smittede er østarbejdere? Eller er der en tredje forklaring?

Virus elsker høj luftfugtighed og kold luft

Epidemiolog Lone Simonsen, der er professor på Roskilde Universitet, har netop forsøgt at blive klogere på de spørgsmål sammen med en med-forsker de seneste dage.

Hendes konklusion er, at erfaringerne og den foreløbige forskning viser, at det først og fremmest er arbejdsmiljøet og arbejdsvilkårene på selve slagterierne, der udgør en særlig risikofaktor.

- Det handler både om, at der er en høj luftfugtighed og nogle relativt lave temperaturer, som gør, at virus trives særligt godt på slagterier. Men det handler også om arbejdsmiljøet. Eksempelvis at der kan være så meget støj, at de ansatte er nødt til at råbe til hinanden, så virussen spredes ekstra langt, siger Lone Simonsen.

Kom smitten med svin?

RUC-forskerens gennemtygning af den tilgængelige corona-viden har ikke rigtig givet næring til en anden teori om smitte-spredningen på slagterier: Nemlig, at smitten kommer ind og spreder sig gennem slagtesvinene.

For det første er teorien ikke blevet understøttet af foreløbige forsøg rundt om i verden. Og herhjemme er det blandt eksperter også kun professor Hans Jørn Kolmos fra SDU, der har slået til lyd for, at teorien i det mindste bør undersøges. (Læs artikel hos TV2 Øst her.)

Lone Simonsen peger på, at der også har været smitteudbrud på slagterier for køer og mindst en fiskefabrik.

Ved corona-udbruddet på en fiskefabrik i Ghana var der således én person, som alene smittede over 500 kolleger. (læs Reuters artikel om sagen her).

- Hvis alle udbrud havde været på svineslagterier, og vi i øvrigt havde set mange corona-tilfælde i svinestalde rundt omkring, så ville jeg være bekymret. Men corona-udbruddene er både sket på slagterier for svin og køer og på fiskefabrikker. Det her handler ikke om kødet, men om arbejdsmiljøet, siger hun.

Lone Simonsen forsker i pandemier, og har netop undersøgt, hvilke studier og erfaringer der er med corona-udbrud på slagterier. Foto: RUC.

Lone Simonsen fremhæver selv, at der er eksempler på smitteoverførsel fra dyr til menneske og den anden vej. Covid-19 opstod med en smittet flagermus i Kina, og både katte og mink er formentlig også blevet smittet af mennesker.

- Alle pandemier, jeg kender til, er begyndt med, at et dyr har smittet et menneske. Men det betyder ikke, at det er nemt at overføre smitte mellem dyr og mennesker. Det sker yderst sjældent.

- Så pandemierne starter med, at et dyr smitter et menneske, og så spreder smitten sig mellem mennesker. Det er mennesker, vi skal bekymre os for, når vi skal undgå smittespredning. Det andet tåler slet ikke sammenligning, fastslår hun.

... eller polakker?

På Slagteriet i Ringsted var den første slagteri-arbejder, der blev testet positiv, polak.

En stor del af de øvrige, der i første omgang blev konstateret smittet, var også polakker.

I skrivende stund ved man endnu ikke, om de har trukket smitten med fra et besøg i hjemlandet, eller om de er blevet smittet i Danmark.

Statens Serum Institut er stadig i gang med at kortlægge virussens dna, og derfor er begge muligheder i skrivende stund mulige.

Lone Simonsen udelukker derfor ikke, at smitten på Ringsted-slagteriet kan være bragt ind i Danmark.

Men ifølge RUC-professoren skyldes den efterfølgende spredning groft sagt ikke, at folk er polakker. Det skyldes det miljø, de arbejder i, og i nogle tilfælde også de forhold, de bor under.

Flere medier har således skrevet om, at en del af de første smittede polakker bor tæt sammen på en nedlagt landbrugsskole uden for Ringsted:

- Så det handler om, at folk bor tæt og er i jobs, hvor de er i et miljø, hvor virus har det godt, og folk ikke beskytter sig selv, siger Lone Simonsen.

arrow Svinebønder holder på vejret og på grisene
10. august 2020 kl. 18:03 Opdateret: kl. 15:59
arrow Danish Crown undskylder for fejl
10. august 2020 kl. 15:34 Opdateret: kl. 15:23
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?