19. oktober 2019
Der findes ingen afbildninger af Peder Sunesen, der ifølge ny forskning må regnes for at være den nuværende domkirkes grundlægger i stedet for hans kendte onkel, Absalon. Foto: Thomas Olsen.
Der findes ingen afbildninger af Peder Sunesen, der ifølge ny forskning må regnes for at være den nuværende domkirkes grundlægger i stedet for hans kendte onkel, Absalon. Foto: Thomas Olsen.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvem var domkirkens ukendte grundlægger?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvem var domkirkens ukendte grundlægger?
Sjælland - 24. januar 2018 kl. 13:05
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens biskop Absalon formentlig er en person, de fleste har hørt om, må mange formentlig melde pas på navnet Peder Sunesen, der formentlig er den reelle ophavsmand til Roskilde Domkirke.

arrow Læs også: Roskilde Domkirke parat til at hjælpe Notre Dame

Ifølge Danmarkshistorien.dk var Peder Sunesen en del af den magtfulde sjællandske Hvide-slægt. Hans far, Sune Ebbesen, var fætter til Absalon.

Ligesom Absalon studerede han teologi i Paris, inden han kom hjem og siden overtog bispesædet i Roskilde i 1191 efter sin berømte onkel, der nu fungerede som ærkebiskop i Lund.

Peder Sunesen igangsatte formentlig byggeriet af domkirken omkring år 1200. Sideløbende med domkirkebyggeriet og bispeembedet blev Peder Sunesen udnævnt til kongelig kansler, en slags statsminister. Han var også flere gange med, når de danske konger Knud 6. og Valdemar 2. Sejr drog i krig i det nordlige Tyskland.

Selv om Peder Sunesen fik sat godt gang i byggeriet af Domkirken, var kirken langtfra færdigbygget, da biskoppen døde i 1214.

Den sidste sten i Domkirken blev formentlig først lagt i slutningen af 1200-tallet eller begydelsen af 1300-tallet.

arrow Dengang domkirken brændte - »Ufattelig katastrofe«
16. april 2019 kl. 09:08 Opdateret: kl. 09:45