21. september 2019
Tanja Larsson opfordrer Socialdemokratiets ledelse til at ændre opstillingsformen, så de personlige stemmer direkte afgør, hvem der kommer i Folketinget. Foto: Kenn Thomsen.
Tanja Larsson opfordrer Socialdemokratiets ledelse til at ændre opstillingsformen, så de personlige stemmer direkte afgør, hvem der kommer i Folketinget. Foto: Kenn Thomsen.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hun slog Sass Larsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun slog Sass Larsen
Opdateret 07. juni 2019 kl. 10:12
Sjælland - 07. juni 2019 kl. 10:10
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debutanten Tanja Larsson (S) gjorde det umulige og slog veteranen Henrik Sass Larsen i antallet af personlige stemmer, første gang hun stillede op til Folketinget.

arrow Læs også: Overrasket gruppeformand om Tanja på Borgen: Nej, hold da op!

- Det er jo helt vildt fedt, at jeg har fået så mange stemmer. Men der er sket det samme for mig, som der skete for Kasper Roug i 2015, hvor han fik flere personlige stemmer end både Mette Gjerskov og Kaare Dybvad. Jeg kendte risikoen, siger Tanja Larsson.

Hun fik 4197 personlige stemmer i Sjællands Storkreds, men fordi de fleste af hendes stemmer - 2716 - faldt hjemme i Faxe-Stevns-kredsen, må hun nøjes med pladsen som førstesuppleant. For hendes tillagte listestemmer udgør 3704 og giver 7901.

Henrik Sass Larsen, der er opstillet i Køge-Lejre-kredsen, fik der kun 1892 stemmer. Men i alt fik han 4017 personlige stemmer, og han får tillagt flere listestemmer fra de kredse i Sjællands Storkreds, hvor folk har stemt på ham.

Tanja opfordrer Socialdemokratiets ledelse til at ændre principper:

- Nu er det anden gang, at en socialdemokrat fra et landdistrikt ikke bliver valgt ind, selv om de har fået flest personlige stemmer. Det må give anledning til overvejelser hos partiets ledelse. Jeg mener, vi burde ændre opstillingsformen, så den med flest personlige stemmer bliver valgt, siger Tanja Larsson.

Det blev muligt at bruge sideordnet opstilling med valg alene på personlige stemmer fra 2017.

Hvordan har du det med Henrik Sass Larsens udmeldning om, at han vil tage sig en tænkepause, spurgte sn,dk:

- Det har jo været ude, at han er syg - eller at han har været syg, og jeg kan da godt forstå, at han har brug for at tænke sig godt om. Det er en benhård branche at være i, siger Tanja Larsson.

Hun er sikker på, at mange vælgere har svært ved at forstå, at det ikke er det direkte personlige stemmetal, som afgør, hvem der bliver valgt.

- For de borgere, der har sat deres kryds ved mig, virker det underligt. Jeg har fået flere henvendelser fra folk, der ikke kan forså, at deres stemme ikke tæller lige så meget, siger hun.

arrow Sass Larsen tilbage i Folketinget - ikke plads til Tanja Larsson
04. september 2019 kl. 12:27 Opdateret: kl. 13:10
arrow Henrik Sass Larsen trækker sig som statsrevisor
04. september 2019 kl. 11:36 Opdateret: kl. 11:38
arrow Mens vi venter på et afbud: Nu læser Tanja Larsson til eksamen
26. august 2019 kl. 09:21 Opdateret: kl. 09:26