19. juli 2019
14NOR Motorveje
gallery icon

Se billedserie

Foto: Grafik: Joe Kniesek
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her forbedres veje og tog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her forbedres veje og tog
Opdateret 13. marts 2019 kl. 11:25
Sjælland - 13. marts 2019 kl. 10:52
Af Tine Fasmer og Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti er gået sammen om en aftale til over 112 milliarder kroner til forbedring og udbygning af de danske trafikale forbindelser fra 2021 til 2030.

arrow Læs også: Ring 5 syd: Nogle vil rammes af støj

- Hvis vi ikke foretager os noget, bliver trængslen (på vejnettet, red.) endnu værre i 2030, sagde transportminister Ole Birk Olesen.

Dansk Folkepartis René Christensen fremhævede, at der er brug for et sammenhængende Danmark.

- Vi har været meget enige om de store projekter, men vi har også kunnet se på mindre projekter, opgradering af landeveje etc., nogle har været på tegnebrættet i over 20 år. Vi har også fokus på offentlig transport, derfor udruller vi Togfondens fase 1, der blandt andet betyder elektricificering af jernbanenettet, sagde René Christensen.

Blandt de højeste prioriterede projekter i aftalen er færdiggørelsen af en motorvej til Kalundborg, der vil blive igangsat i 2023.

»En kæmpe forløsning«, jubler Venstres finansordfører Jacob Jensen, der har været en af forkæmperne for motorvejen.

- Det har hafyt en enorm betydning, at vi lokalt valgte på Christiansborg har stået sammen med regionsrådet og de 17 kommuner i regionen om at prioritere den her motorvej først. Det får kæmpe betydning for både lokalområdet, men også for hele Vestsjælland som sådan, fordi det giver store muligheder for udvikling og nye arbejdspladser, siger Jacob Jensen.

Der er blandt andet også blevet penge til en motorvej mellem Næstved og Rønnede med byggestart i 2024 en igangsætning af byggeriet af en Motorringvej 5. Samtidig kan beboerne på Stevns kan se frem til udbedring af statsvejen mod Køge, ligesom der er fundet penge til forlængelse en af Hillerødmotorvejen, der pt. er motortrafikvej, og en udbygning af Frederikssundsmotorvejen.

Også en hastighedsopgradering af jernbanen mellem Ringsted og Odense er der blevet plads til, så der i femtiden vil kunne tog køre tog mellem København og Odense på én time.

Aftalen mellem Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti betyder dog samtidig et farvel til den resterende del af Togfonden, der blev aftalt af S, R, SF og DF under Thorning-regeringen. I den aftale var der lagt op til en times kørsel mellem landets fire største byer.

Men der bliver stadig brugt penge på kollektiv trafik, pointerede finansminister Kristian Jensen (V).

- Vi bruger cirka 61 milliarder kroner på individuel trafik og 51 milliarder kroner på kollektiv trafik. Samlet set opgraderer vi den kollektive trafik med 70 milliarder kroner fordel for passagererne og godstransporten, sagde ministeren.

arrow Se billederne: Ring 5 til debat ved borgermøde
29. april 2019 kl. 19:54 Opdateret: kl. 19:56
arrow Konstruktiv dialog om Ring 5 Syd til møde
26. april 2019 kl. 17:25 Opdateret: kl. 16:06