18. januar 2021
Region Sjælland har netop måttet skære ned på en række regionale busruter efter regeringens erhvervsreform. Nu frygter sjællandske borgmestre ligesom Region Sjælland, at det nye trafikselskab fra hovedstaden skal ramme Sjælland uden for hovedstadsområdet. Foto: Christian Mikkelsen.
Region Sjælland har netop måttet skære ned på en række regionale busruter efter regeringens erhvervsreform. Nu frygter sjællandske borgmestre ligesom Region Sjælland, at det nye trafikselskab fra hovedstaden skal ramme Sjælland uden for hovedstadsområdet. Foto: Christian Mikkelsen.
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: HOT og not: V-borgmestre frygter færre og dyrere busser og tog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HOT og not: V-borgmestre frygter færre og dyrere busser og tog
Sjælland - 01. februar 2019 kl. 10:13
Af Tomas Revsbech

Dyrere billetter og færre busser i den kollektive trafik uden for hovedstaden.

arrow Læs også: Minister: Jeg deler ikke bekymringer for kollektiv trafik

Det er, hvad en række sjællandske borgmestre frygter vil ske, hvis regeringen og transportminister Ole Birk Olesen (LA) gør alvor af planerne om at samle de trafikselskaberne i Hovedstadsområdet til et stort fælles selskab kaldet HOT. Det skriver Altinget.

Ifølge planen skal 11 kommuner på Sjælland, Lolland og Falster smides ud af det hidtidige fælles trafikselskab for hele Østdanmark, Movia, og i stedet danne deres eget selskab. Det møder kritik fra flere sjællandske Venstre-borgmestre.

- 11 kommuner er for få til at have sit eget trafikselskab. Vi bliver for små til at have en ordentlig købekraft til de forskellige busudbud, for det kræver nogle muskler. Tag eksempelvis hele flextrafikområdet. Skal vi så drive det alene? Jeg har svært ved at se det smarte i det, siger Martin Damm, borgmester i Kalundborg Kommune, til Altinget.

Henrik Hvidesten, borgmester i Ringsted Kommune, kalder udspillet »en ommer«:

- Ministeren vil samle hovedstadens kollektive trafik i HOT. Øvrige 11 kommuner på Sjælland er åbenbart så NOT, skriver han på det sociale medie Twitter.

- Jeg ærgrer mig over, at man glemmer de tilbageværende kommuner, når man sender så stort og gennemarbejdet et forslag ud. Det er jeg skuffet over, og det kunne man ærlig talt godt have gjort mere for, siger Ole Vive, borgmester i Faxe Kommune til Altinget.

Også Vordingborg-borgmester Mikael Smed vender i Altinget tommelfingeren ned over for udspillet. Også Odsherred-borgmester Thomas Adelskov har kritiseret udspillet her på Sn.dk.

Frygter massakre
Borgmestrenes kritik kommer i kølvandet på en voldsom kritik af udspillet fra Peter Jacobsen, næstformand i Region Sjælland (DF), her på Sn.dk i sidste uge.

- Jeg er nødt til at sige, at jeg er temmelig rystet over den her beslutning. Jeg frygter en massakre på den kollektive trafik uden for hovedstaden, lød det fra en oprørt Peter Jacobsen, der også er bestyrelsesmedlem i Movia.

Også inden for det nye HOT's område er der kritik af planerne.

Movias bestyrelsesformand, Kirsten Jensen, mener, at der er brug for flere penge til kollektiv trafik. Ikke nye strukturer:

- Vi har ikke hørt, at regeringen har sat midler af, og jeg frygter at flere af kommunernes og regionernes penge til bus og tog nu skal gå til struktur og organisation, siger Kirsten Jensen, der er borgmester i Hillerød (S), til Ingeniøren.

arrow V-ordfører om HOT: - Jeg forstår godt sjællændernes bekymring
11. februar 2019 kl. 08:51 Opdateret: kl. 08:46
arrow HOT og not: Minister kaldes i to samråd om trafik-opsplitning
08. februar 2019 kl. 09:47 Opdateret: kl. 09:44
arrow HOT og NOT: Flere borgmestre kritiserer opsplitning
06. februar 2019 kl. 09:03 Opdateret: kl. 13:15
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?