12. juli 2020
Ørsteds en million elnet-kunder i Radius og 700.000 private el-kunder i Østdanmark er nu officielt blevet solgt til den andelsejede energi- og fibernet-koncern Seas-NVE. Foto: Radius.
Ørsteds en million elnet-kunder i Radius og 700.000 private el-kunder i Østdanmark er nu officielt blevet solgt til den andelsejede energi- og fibernet-koncern Seas-NVE. Foto: Radius.
Foto: Radius/Ørsted
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gigant-handel får grønt lys: En million Ørsted-kunder er solgt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gigant-handel får grønt lys: En million Ørsted-kunder er solgt
Opdateret 25. juni 2020 kl. 08:58
Sjælland - 24. juni 2020 kl. 11:43
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Èn million elnet-kunder i hovedstadsområdet, Nordsjælland og Roskilde-området er blevet solgt af Ørsted til Seas-NVE.

arrow Læs også: Radius-kunder vil gavne ejere og kunder - men giver også stort problem

Konkurrencemyndighederne har onsdag godkendt kæmpehandlen af Ørsteds danske forretning til 21,3 milliarder kroner, der blev indgået i september sidste år. Det oplyser Seas-NVE til Sn.dk.

Seas-NVE's administerende direktør Jesper Hjulmand jubler over handlen, der med et slag gør den andelsejede energi- og fibernetkoncern med hovedsæder i Svinninge og Haslev, til landets største energi- og elnet-selskab:

- Den her aftale giver os nogle synergier og nogle muskler, som vi nu skal til at give tilbage til vores kunder og andelshavere. Det kan være i form af lavere nettariffer. Det kan også være i form af en grønnere energi. For med den her størrelse får vi mulighed for at investere i den grønne omstilling, siger Jesper Hjulmand til Sn.dk

Nyt selskab - nyt navn

Ud over elnet-kunderne i selskabet Radius sælger Ørsted også knap 700.000 private el-kunder og sin udelysforretning. Nu skal en større proces i gang, hvor virksomhederne i løbet af de kommende måneder og år skal smeltes sammen.


Seas-NVE's topdirektør Jesper Hjulmand mener både kunder og andelshavere får gavn af de synergier, Ørsted-opkøb vil give i den nye østdanske energi-gigant. Foto: Per Christensen.

Jesper Hjulmand ser gerne, at det nye fælles selskab får et nyt navn, der kan give selskabets 1700 ansatte og dets kunder, en fælles identitet. Det er dog i sidste ende op til Seas-NVE's øverste myndighed: Repræsentantskabet, at beslutte. Det vil ske efter sommerferien.

Sagen og handlen i tal
  • Seas-NVE har købt Ørsteds danske forretning for 21,3 milliarder kroner. Det gør Seas-NVE til alndets største energikoncern
  • Seas-NVE finansierer købet med realkreditlån og salg af halvdelen af selskabets Ørsted-aktier. Sidstnævnte er hovedårsagen til, at Seas-NVE overhovedet har kunnet købe Ørsted. Aktiens værdi er mangedoblet siden Ørsted - dengang DONG - blev børsnoteret i 2016.
  • Med handlen følger 1,045 millioner el-netkunder i hovedstadsområdet, Nordsjælland og i Roskilde-området; 696.000 private el-kunder og Ørsteds udelysforretning.
  • Seas-NVE er ejet af 390.000 andelshavere, der er elnet-kunder i Seas-NVE-selskabet Cerius.
  • Ifølge Seas-NVE vil Ørsteds 1,045 mio. elnet-kunder i selskabet Radius også blive andelshavere på sigt.

Radius og Seas-NVE's eget elnet-selskab Cerius forbliver to selvstændige datterselskaber med egne navne.

Radius-kunder bliver medeejere "på sigt"

Cerius's 390.000 kunder ejer som andelshavere Seas-NVE. Det er tanken, at Radius' elnet-kunder på sigt skal have samme status. Hvornår, er dog uklart:

- Når et selskab med 390.000 andelshavere som vores bruger 21,3 milliarder kroner på at købe et selskab med en million kunder, kan vi ikke bare overdrage det hele til Radius kunder fra dag ét. Omvendt kan og vil vi ikke holde dem uden for indflydelse i al evighed. Der vil nu gå en demokratisk proces i gang, hvor der vil blive fundet en løsning på det, siger Jesper Hjulmand.

Salg to år undervejs

Med konkurrencemyndighedernes godkendelse er der sat punktum for en to år lang proces, der begyndte, da Ørsted i juni 2018 annoncerede, at den danske forretning skulle sælges.

Siden bremsede et flertal uden om den daværende VLAK-regering et salg, da Ørsted angiveligt var på vej på udenlandske hænder.

I september blev et køb som godkendt af staten og nu altså godkendt af konkurrencemyndighederne.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?