29. marts 2020
En sygeplejerske på landets største medicinske afdeling på Holbæk Sygehus fik mandag i sidste uge tilkaldt de forkerte pårørende til døende patient. Foto: Christian Mikkelsen.
En sygeplejerske på landets største medicinske afdeling på Holbæk Sygehus fik mandag i sidste uge tilkaldt de forkerte pårørende til døende patient. Foto: Christian Mikkelsen.
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forveksling: Sygehus fik fat i forkerte pårørende til døende patient

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forveksling: Sygehus fik fat i forkerte pårørende til døende patient

Opdateret med kommentar fra Dansk Sygeplejeråd.

Opdateret 25. februar 2020 kl. 09:17
Sjælland - 24. februar 2020 kl. 16:26
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Pårørende til en 83-årig mandlig patient, blev for to uger siden kaldt ind for at sige farvel til deres indlagte far, der var blevet meget syg og døende. Men det viste sig efterfølgende, at en afdelingens sygeplejersker havde fået fat i den forkerte familie. Det skriver Ekstra Bladet (kræver abonnement.)

En af de pårørende kalder hændelsen, der fandt sted mandag den 17. februar på Lungemedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus, for surrealistisk og traumatisk:

- Det er fuldstændig utilgiveligt. Man er fuldstændig sønderrevet følelsesmæssigt, når man får sådan et opkald, og jeg tudede bagefter af raseri, fortæller han til avisen.

Faderen er udskrevet og har det ifølge familien godt.

Den anden patient, som familien fejlagtigt blev indkaldt til at sige farvel til, døde derimod senere om mandagen - i overværelse af sine pårørende.

Sygehusets ledelse fortæller til Ekstra Bladet, at man har beklaget og undskyldt over for patienten og de pårørende, der fejlagtigt blev tilkaldt.

Sygeplejerske har det forfærdelig

Over for Sn.dk betegner Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Kreds Sjælland, Helle Dirksen sagen som »forfærdelig«.

- I sådan en sag er det selvfølgelig vigtigt, at man tager hånd om patienten og de pårørende. Men det er også vigtigt, at sygehuset tager fat i den sygeplejerske, der har været involveret i situationen. Det er altid forfærdeligt for en sygeplejerske, når man begår en fejl. De går på arbejde hver dag for at yde deres bedste, og sådan noget som det her påvirker dem meget mere, end man forestiller sig, siger Helle Dirksen til Sn.dk.

Ifølge Ekstra Bladet var der alt i alt 1354 utilsigtede hændelser på landets sygehuse i 2018, hvor sundhedspersonalet fik forvekslet patienter.

Helle Dirksen har dog ikke stødt på lignende forvekslingssager før.

Hun tilføjer dog, at i lyset af, hvor mange patienter, der faktisk bliver behandlet i sundhedsvæsnet, vil der opstå risiko for fejl:

- Men det er faktisk mit indtryk, at man har strammet op rundt omkring på sygehusene i forhold til at sikre, at der ikke sker forvekslinger. En ting, er, at man får tilkaldt de forkerte pårørende. Men jeg tænker også p, hvis der sker en forveksling i forhold til medicinering eller en operation, siger hun til Sn.dk.