23. april 2021
Mange ansatte i ældreplejen gør det faktisk godt, men tv2-dokumentar viser, at der er brodne kar, mener forsker i ældrepleje. Modelfoto: Scanpix.
Mange ansatte i ældreplejen gør det faktisk godt, men tv2-dokumentar viser, at der er brodne kar, mener forsker i ældrepleje. Modelfoto: Scanpix.
Foto: Jesper Ravn/Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Sca
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsker: Plejehjemsskandale handler også om en presset sektor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsker: Plejehjemsskandale handler også om en presset sektor
Sjælland - 31. juli 2020 kl. 06:58
Af Tomas Revsbech

Sagerne om omsorgssvigt og nedværdig behandling af ældre på plejehjem i Aarhus og Randers fra de ansatte, der blev vist på TV2 torsdag aften er »fuldstændig uacceptable«. Men problemerne bliver ikke alene løst ved at pege fingre af de ansatte i ældresektoren.

arrow Læs også: FAKTA: Aarhus Kommune forsøgte at stoppe TV2-dokumentar

Sådan lyder det fra forsker i ældrepleje, Tine Rostgaard, der er professor på Roskilde Universitet (RUC) og Stockholms universitet:

- Sagerne viser, at der er brodne klar i ældresektoren, og at klimaet nogen steder er blevet forrået de senere år. Men når vi taler om det her, er vi også nødt til at kigge på, at ældreområdet, som jo er kernevelfærd, blandt andet har fået færre ressourcer de senere år, siger Tine Rostgaard til Sn.dk.

Hun har forsket i arbejdsvilkårene blandt ansatte i ældreplejen over en årrække. Og udviklingen peger på, at ansatte oplever forringelser på stort set alle parametre.

- De fleste ansatte taler heldigvis stadig om, at de oplever arbejdet som meningsfuldt og min oplevelse er da også, at de fleste gør det rigtig godt. Men der er bare også kommet færre penge pr. borger over 65 år over de senere år, og det skyldes altså ikke, at de ældre er blevet mere sunde og raske. Vores forskning viser altså, at det skyldes en nedprioritering af ældreplejen, siger Tine Rostgaard.

Forringelserne handler dog om andet og mere end færre ressourcer.

Det handler også om store problemer med at rekruttere uddannet personale og mangel på anerkendelse af de ansattes arbejde:

- Hele området lider under for få varme hænder og at der bliver uddannet for få. En af forklaringerne på det er selvfølgelig, at der er tale om hårdt fysisk og psykisk arbejde med lav løn, men det handler også om, at der er lav grad af anerkendelse af faget, siger ældrepleje-forskeren, og fortsætter:

- Faktisk siger mange af de ansatte, at de ældre og de pårørende sætter pris på deres arbejde. Der, hvor de ikke oplever at få anerkendelse, er hos medier, kommunerne og deres ledere. Sidstnævnte er jo dem, der skal sikre, at der er den rigtige kultur, så de her forhold ikke opstår og tillades, siger Tine Rostgaard.

Minimumsnormeringer
RUC-professoren fortæller, at diskussionerne om værdig ældrepleje ikke kun raser herhjemme, men også i vores nabolande.

I Finland har man nu taget konsekvensen og indfører frem mod 2023 en minimumsnormering på plejeboligområdet. Ifølge Tine Rostgaard lyder normeringen på 7 plejearbejdere pr. 10 plejeboligbeboere - det vel og mærket uden at rengøringspersonale og andre må indgå i normeringen.

- Det interessante er, at Finland sammen med Danmark har haft de laveste normeringer i Norden. Så fremadrettet vil det nok være Danmark, som ligger i bunden, hvad angår normeringer, siger hun.

arrow Minister frygter at flere ældre oplever svigt på plejehjem
30. juli 2020 kl. 22:20 Opdateret: kl. 22:22
arrow Plejehjemssvigt skal få alle kommuner i gang
30. juli 2020 kl. 21:45 Opdateret: kl. 21:45
arrow Det vælter ind med meldinger om plejesvigt
30. juli 2020 kl. 20:00 Opdateret: kl. 17:00
Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?