27. januar 2021
Arkitekturhistoriker Thomas Bertelsen er lige nu i gang med at undersøge domkirkens byggeri og konkluderer, at kirkebyggeriet formentlig er begyndt omkring år 1200 frem for i 1170?erne, som hidtil antaget. Foto: Thomas Olsen.
Arkitekturhistoriker Thomas Bertelsen er lige nu i gang med at undersøge domkirkens byggeri og konkluderer, at kirkebyggeriet formentlig er begyndt omkring år 1200 frem for i 1170?erne, som hidtil antaget. Foto: Thomas Olsen.
Foto: Thomas Olsen +45 20471567
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsker: Absalon byggede ikke Roskilde Domkirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsker: Absalon byggede ikke Roskilde Domkirke
Sjælland - 02. oktober 2020 kl. 04:34
Af Tomas Revsbech

Denne artikel blev udgivet første gang 20. januar 2018. I anledning af Verdensarvsdagen kan du nu læse den igen.
Det er ikke Danmarkshistoriens mest kendte biskop, Absalon, men derimod bispens ukendte nevø, der har igangsat byggeriet af Roskilde Domkirke.

arrow Læs også: Domkirke er bygget af byggeaffald

Det konkluderer arkitekturhistoriker Thomas Bertelsen fra Nationalmuseet, der siden september har gået kirkens indre og ydre igennem med tættekam som led i et forskningsprojekt om kirkens byggeri og arkitektur. Det skriver aviserne DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske lørdag.

I årtier har det ellers blandt historikere og kirkeforskere heddet sig, at Absalon igangsatte byggeriet af domkirken i 1170'erne i romansk stil. Herefter skulle hans nevø og efterfølger som biskop, Peder Sunesen, have forkastet planerne og derpå fortsat byggeriet i gotisk stil.

Men den teori holder ikke:
- Teorien om, at Absalon påbegyndte byggeriet går på, at der er nogle romanske træk i domkirkens ældste dele. Men samtidig er der gotiske træk såsom spidsbuer i hvælvet i kirkens loft. Man har næppe kendt til gotik i Danmark i 1170'erne, hvor Absalon netop rejste en helt igennem romansk klosterkirke i Sorø, siger Thomas Bertelsen.

Absalon overlod i 1191 bispestav og hue til Peder Sunesen. Ifølge Thomas Bertelsen er kirkebyggeriet snarere begyndt omkring år 1200.

Middelalderhistoriker er ikke overrasket over konklusionen og mener, den giver god mening.

Læs hele historien i lørdagens udgaver af de tre aviser. Du kan også købe adgang til e-avisen her:

arrow Dengang domkirken brændte - »Ufattelig katastrofe«
02. oktober 2020 kl. 06:08 Opdateret: kl. 16:05
arrow Verdensarv: Kongegrave kaster royal glans over domkirke
02. oktober 2020 kl. 05:25 Opdateret: kl. 11:42
arrow Gåde løst: Derfor er Roskilde Domkirke »skæv«
02. oktober 2020 kl. 05:23 Opdateret: kl. 17:09
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?