23. oktober 2021
Heino Knudsen er regionsrådsformand i REgion Sjælland (S). Foto: Jens Wollesen.
Heino Knudsen er regionsrådsformand i REgion Sjælland (S). Foto: Jens Wollesen.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formand: Reform bliver dyr og giver mindre demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formand: Reform bliver dyr og giver mindre demokrati
Sjælland - 16. januar 2019 kl. 11:33
Af Tomas Revsbech

Danskernes sundhedsvæsen vil blive centraliseret mere end nogensinde, og borgerne vil ikke længere have nogen politikere, de kan stille til regnskab, når tingene ikke fungerer.

arrow Læs også: Regering om sundhedsudspil: Der kommer ikke flere politikere

Det mener Heino Knudsen, regionsrådsrådsformand i Region Sjælland (S), bliver konsekvensen, hvis regeringens udspil til en sundhedsreform, der blev præsenteret klokken 10 onsdag, bliver til virkelighed.

Udspillets konkrete indhold var ikke kendt ved avisens deadline. Men ifølge en lang række medier står det klart, at VLAK-regeringen ønsker at nedlægge de fem regioner, som vi kender dem i dag, til fordel for 21 sundhedsfællesskaber, centreret omkring landets akutsygehuse.

I stedet for de folkevalgte regioner kommer der fem sundhedsforvaltninger, der geografisk svarer til de nuværende regioner, der skal koordinere på tværs og styre landets fem supersygehuse. Over dem vil der være en national bestyrelse, der for det overordnede ansvar for sundhedsvæsnets økonomi.

- Man vil tage vores vigtigste velfærdsområde, som vi bruger 120 milliarder kroner på hvert år ud af demokratisk kontrol. Der vil jo stadig være en masse politik, der bliver besluttet i de fem sundhedsforvaltninger og i en national bestyrelse. Nu er det bare embedsmænd, de rkommer til at gøre det. Borgerne vil ikke på samme måde have nogen folkevalgte politikere, de kan stille til ansvar, siger Heino Knudsen.

Regeringens reform bliver udråbt som en decentralisering, der skal bringe sundhedsvæsnet tættere på borgerne. Men det er i virkeligheden det modsatte, der vil ske, mener regionsrådsformanden.

- De helt store beslutninger vil blive taget nationalt af den her nye bestyrelse, som ikke er folkevalgt. Det er sjældent godt for landets yderområder, når tingene bliver centraliseret, siger Heino Knudsen.

Han peger på, at man i Region Sjælland allerede er i gang med at flytte flere sundhedsopgaver tættere på borgerne. Blandt andet ved at styrke samarbejdet med regionens 17 kommuner og med de praktiserende læger i regionen.

- Det kan man da godt kalde sundhedsklynger, sundhedsfællesskaber eller hvilket udtryk man nu vil bruge. Men det, regeringen vil, er vi sådan set allerede i gang med, siger han.

arrow Minister om sundhedskritik: Politikeres penge går til patienter
17. januar 2019 kl. 08:20 Opdateret: kl. 08:22
arrow Patientforeninger har spørgsmål efter sundhedsudspil
17. januar 2019 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:32
arrow Regeringens sundhedsreform deler vandene
16. januar 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:50
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?