23. januar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fløjl, kanoner og døde hunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fløjl, kanoner og døde hunde
Hvis vægge kunne tale, ville Chaluphuset fortælle om kanonbåde, snavset kongeligt vasketøj og en død hund i formalin.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 15:55
Sjælland - 18. august 2011 kl. 15:04
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Fredensborg: Når De har læst denne tekst, skal De lukke øjnene og tænke tilbage på 1720’erne. Forestil Dem Fredensborg Slot på toppen af bakken ned mod søen. Nybygget! Og Frederik den IV’s lystyacht, der sætter kursen ud midt på søen.
arrow Læs også: Slotsruin skal frem i lyset

Med otte chaluproere og overdækket glaskahyt med fløjlshynder. Det var sådan, det hele begyndte ved bredden af Esrum Sø, hvor Chaluphuset blev bygget alene med det formål at rumme kongens lystyacht. Portene var og er kæmpestore, for lystyachten skulle kunne sejle ind i Chaluphuset uden at skade masterne - og da kongen holdt af det »fornøyelige prospect« tværs gennem Chaluphuset, blev der lavet porte i husets begge gavle. Et maritimt miljø var skabt.

Forestil Dem så samme sted i 1804 - tre år efter Slaget på Reden, hvor en stor del af den danske flåde blev ødelagt. Orlogsværftet havde brug for kanonbåde, og derfor blev Chaluphusets indvendige havn fyldt med jord og ombygget til værksted. I huset, hvor der i dag er restaurant, blev der indrettet begehus med kogekar til tjære. Omkring 200 mindre kanonbåde blev bygget over en periode på ti år. Det har været hårdt og beskidt arbejde i den italiensk inspirerede bygning ved Esrum Sø.

Er De stadig med? Kontrasten mellem 1804 og 1866 er stor. I næsten 90 år holdt Det Kongelige Vaskeri nemlig til i Chaluphuset, hvor der blev opstillet store vaskekar og centrifuger. Væk fra stemningen fra dengang Frederik den IV’s lystyacht lå beskyttet mod vind og vejr. Vasketøjet blev hængt til tørre udendørs eller i det gamle beghus, hvor Restaurant Skipperhuset i dag serverer maden på hvide duge. Først i 1954 forlod vaskeriet Chaluphuset, og siden har færgemændene holdt til på stedet. Det har de sandsynligvis gjort i større og mindre omfang siden begyndelsen i 1720’erne, hvor man kunne spare tid ved at sejle fra Fredensborg til Nødebo, men i de seneste 100 år har færgefart som turistfart været en stor del af miljøet ved Chaluphuset og Skipperhuset.

Forestil Dem Chaluphuset med en død hund i formalin? Det har også været virkelighed, fordi færgemanden fra 1943-83, Alfred Jandal, elskede sine hunde meget højt. Efter sigende opbevarede han én særlig elsket hund i formalin i Chaluphuset, efter at den var død. Indtil Slots- og Ejendomsstyrelsen i årene fra 1990-1993 restaurerede Chaluphuset og førte stedet tilbage til den arkitektur, som Frederik den IV skabte i 1700-tallet.

slot
arrow Bådfarten der genopstod
18. august 2011 kl. 15:04 Opdateret: kl. 15:55
arrow Fakta om bådfarten i Esrum
18. august 2011 kl. 15:04 Opdateret: kl. 15:55
arrow Et stykke historie på skinner
15. august 2011 kl. 06:00 Opdateret: kl. 15:55