25. april 2019
Liselotte Christensen lever med svære senfølger efter livmoderhalskræft og ville ønske, at hun havde haft muligheden for at blive beskyttet mod HPV-virus med en vaccine. PR-foto.
Liselotte Christensen lever med svære senfølger efter livmoderhalskræft og ville ønske, at hun havde haft muligheden for at blive beskyttet mod HPV-virus med en vaccine. PR-foto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere og flere vaccineres mod kræft-virus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere og flere vaccineres mod kræft-virus
Sjælland - 09. december 2018 kl. 10:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bølgen er vendt, så flere piger nu er vaccineret mod HPV-virus. Kræftoverlever Liselotte Christensen opfordrer til, at endnu flere bliver vaccineret.

Som 40-årig fik hun konstateret livmoderhalskræft, der er en følge af den typisk helt umærkbare infektion med Human Papillon Virus.

De seneste seks år har budt på mange sygehusophold, og i dag lever hun med alvorlige senfølger af behandlingen:

- Strålebehandlingen har gjort mig inkontinent, og jeg kan kun gå 500 meter på grund af dårligt blodomløb i mit ben. Det føles helt forkert at få at vide i min alder, at der er ting, som jeg ikke længere fysisk er i stand til. Når det hele føles træls og urimeligt, hjælper det at sætte tingene lidt på spidsen, og så bliver jeg taknemmelig for, at jeg stadig er her.

Omkring fire ud af 10 danskere under 30 år er på nuværende tidspunkt smittet med HPV. Det kan blandt andet angribe cellerne i livmoderhalsen og forårsage kræft. HPV kan også føre til kræft i mundhule, mandler og svælg, endetarmsåbning samt kvindelige og mandlige kønsorganer.

Hvert år opdages cirka 350 tilfælde af livmoderhalskræft, cirka 100 kvinder dør af sygdommen hvert år, og mange tusind andre lever med skader som Liselotte Christensen.

Efter en kraftig nedgang i andelen af vaccinerede piger på grund af presseomtale af mulige bivirkninger er det igen begyndt at gå opad.

Flere danske, nordiske og internationale undersøgelser har vist, at vaccinen ikke har større risiko for bivirkninger end andre vacciner.

Nye tal fra Statens Seruminstitut viser, at andelen af vaccinerede piger fra årgang 2004 er steget fra 12 procent til 55 procent i perioden fra maj 2017 til november 2018.

Praktiserende læge Betina Overgaard Kornblit fra Roskilde glæder sig over fremskridtet. I en pressemeddelelse fra Stop HPV, Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen udtaler hun:

- Det er vigtigt, at pigerne får talt om det, så det gode budskab spredes. Vi oplever heldigvis, at der kommer flere piger i vores lægehus, som har valgt at blive vaccineret.

HPV-vaccinen er gratis til det fyldte 18 år. Fra næste år er drenge også omfattet.

Vaccinen virker bedst før seksual debut eller tidligt i det aktive seksualliv, men voksne kan også have en vis fordel af vaccinen. De skal dog betale.

Vaccinen beskytter også mod kønsvorter.