30. juli 2021
Mor Birgitte Karger og 11-årige Lærke viser tavlerne på køleskabet, som er med til at holde familien på sporet. Privatfoto.
Mor Birgitte Karger og 11-årige Lærke viser tavlerne på køleskabet, som er med til at holde familien på sporet. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere børn kan få hjælp til at smide overvægten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere børn kan få hjælp til at smide overvægten
Opdateret 09. marts 2017 kl. 09:12
Sjælland - 09. marts 2017 kl. 09:03
Af Tine Fasmer

11-årige Lærke Karder fra Skælskør er en af de mange børn, som får hjælp til at blive overvægten kvit med en metode, der virker.

For når de kommunale sundhedsplejersker og kostvejledere følger programmet, der er udviklet på Holbæk Sygehus, giver det resultat.

Lige over tusind overvægtige børn i Holbæk, Kalundborg, Slagelse, Stevns, Hedensted, Horsens, Kolding og Vejle Kommuner har afsluttet behandlingen. Og ud af dem har 74 procent tabt sig efter et år.

Det viser et ph.d-studie, der er gennemført af læge Pernille Mollerup.

- Perspektiverne er virkelig gode, resultatet overstiger, hvad vi håbede på. Det er på niveau med behandlingen på børneafdelingen på Holbæk Sygehus, siger Pernille Mollerup, praktiserende læge i Greve.

Hun glæder sig over, at alle otte kommuner har valgt at gøre tilbuddet permanent.

I gennemsnit har børnene og deres familie mødt de kommunale behandlere i 4,5 time i løbet af et år.

- Det er et paradigmeskift, som er virkelig væsentligt. Det kan lade sig gøre at få de samme gode resultater i kommunerne, når vi træner sundhedsplejersker og kostvejledere, som vi kan på sygehuset. Det giver helt nye muligheder for at behandle børns overvægt, siger overlæge Jens-Christian Holm, der er leder af Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus.

I Slagelse Kommune er der i dag tilbud om behandling af overvægt blandt børn og unge i Skælskør, Korsør og Slagelse.

- Vi har rigtigt gode erfaringer. De fleste børn taber sig, eller holder vægten stabil, mens de vokser. Vi ser ikke kun på kosten, men også på lommepenge, sport og alle de andre ting, som betyder noget for barnet. Nogle børn taber sig ikke, men de får alligevel bedre styr på appetitreguleringen og får en bedre livskvalitet, hvor de fx bliver mindre mobbet, siger kostvejleder Louise Friis Pihl, der er koordinator i Slagelse Kommune.

Man kan enten få tilbudt overvægt-behandlingen via sundhedsplejersken, egen læge eller dagtilbuddet. Forældre kan også selv henvende sig og bede om hjælp til at knække børnenes vægtkurve. Cirka halvdelen af de familier, der får tilbuddet i Stevns Kommune, takker ja. I øjeblikket er 87 familier i gang med et forløb.

- Det, der gør mig allermest glad, er, at børnene bliver så glade. Det er enormt tilfredsstillende, at vi har så gode resultater, siger sygeplejerske Stine Rehn, som er sundhedskonsulent i Stevns Kommune.

I Danmark er der cirka 60.000 svært overvægtige børn og unge.

Læs mere i torsdagsudgaven af Sjællandske, DAGBLADET og Nordvestnyt.

Du kan købe adgang til e-avisen her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?