23. januar 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fejl på fejl i Sundhedsplatformen: Se de vilde eksempler her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fejl på fejl i Sundhedsplatformen: Se de vilde eksempler her
Sjælland - 03. juli 2018 kl. 12:51
Af Tine Fasmer

Styrelsen for patientsikkerhed har modtaget hele to bekymringshenvendelser fra fire overlæger på Sjællands Universitetshospital, Roskilde.

arrow Læs også: Underskrifter skal sende it-system til skrot

DAGBLADET Roskilde har søgt aktindsigt i sagen viser, at fejl i Sundhedsplatformen har betydet, at kræftpatienter er blevet fejlmedicineret, ligesom det kan have kostet en patient livet.

Her er en række eksempler:
I det værste tilfælde kan en patient med lymfekræft være død af en infektion, fordi vedkommende ikke fik et knoglemarvsstimulerende middel.

To andre patienter har måttet på Intensivafdelingen, fordi de ikke fik det knoglemarvsstimulerende middel efter stamcelletransplantation.

En patient, som blev indlagt med efter forgiftning med præparatet Methorexat (en type kemoterapi), havde svær påvirkning af knoglemarven. Men i stedet for daglige doser af medicin, der stimulerer knoglemarven, fik patienten kun medicinen en gang.

I et andet tilfælde fik en patient alt for lidt kemoterapi - en dosis, der ville have været mere passende til et menneske med dværgvækst - på grund af en indtastningsfejl i beregningsmodellen i Sundhedsplatformen.

Overlægerne påpeger også, at det er et generelt problem, at medicin til patienter, der behandles ambulant - som næsten alle kræftpatienter - ofte ikke fremgår af Sundhedsplatformen, hvis patienten indlægges.

Hæmatologisk Afdeling har siden opdaget flere kritiske forhold, og 4.juni gik de fire overlæger igen til Styrelsen for Patientsikkerhed.

De oplyser, at ni patienter enten ikke har fået det knoglemarvsstimulerende middel eller har fået det flere dage for sent.

En patient med lymfekræft, der blev indlagt i maj, fik kun kemoterapi, indtil en årvågen læge opdagede, at to lægemidler, der støtter behandlingen ikke stod i Sundhedsplatformen.

For ganske nylig forsvandt ordinationen på kemoterapi til en yngre kvinde med akut myeloid leukæmi (livstruende kræft, hvor umodne blodceller fortrænger normale knoglemarvsceller) i systemet, da hun blev overført til Intensivafdelingen.

arrow En syngende lussing fra Rigsrevisionen
12. juli 2018 kl. 07:03 Opdateret: kl. 07:03
arrow Ventetiden for hjertepatienter eksploderer
10. juli 2018 kl. 11:47 Opdateret: kl. 11:47
arrow Ventetiden for hjertepatienter eksploderer
10. juli 2018 kl. 10:44 Opdateret: kl. 10:44
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?