17. februar 2020
Omkring 11.200 hektar rundt om i Region SJælalnd er i dag udpeget som interesseområde for potentielle råstofgrave. Foto: Hans Jørgen Johansen.
Omkring 11.200 hektar rundt om i Region SJælalnd er i dag udpeget som interesseområde for potentielle råstofgrave. Foto: Hans Jørgen Johansen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færre risikerer at få en grusgrav i baghaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre risikerer at få en grusgrav i baghaven
Sjælland - 21. oktober 2019 kl. 12:58
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Risikoen for at blive nabo til en grusgrav et sted i Region Sjælland kan meget vel blive lidt mindre fra 2020.

arrow Læs også: Nye grusgrave: 12 områder stadig i spil - borgermøder og ny høring i foråret

I oplægget til den kommende råstofplan for de næste fire år lægger regionens administration nemlig op til, at man kan fjerne cirka 6500 hektar ud af de i alt 11.200 hektar jord rundt om i regionen, der i dag er udpeget som råstofinteresseområde. Det svarer til over 9100 fodboldbaner - eller 58 procent af de nuværende interesseområder.

Hvilke områder der er tale om, er endnu ikke offentligt tilgængeligt, da regionsrådspolitikerne endnu ikke har taget stilling til sagen.

Grusgrve potentielle

Røde områder er potentielle sand-, grus- og sten-graveområder, blå er ler, grøn er kalk og kridt mens grå er bentonit, en speciel lerart. Kort: Region Sjælland.


Men ifølge Carsten Krabbe, der er udviklingsdirektør i Region Sjælland, er det områder, hvor der typisk ikke er ret meget sten, grus eller kalk i jorden i forhold til besværet med at få det op og generne for potentielle naboer.

(Her er link til interaktivt kort over interesseområderne.)

Årsagen til forslaget er, at regionsrådspolitikerne i Region Sjælland ønsker, at hensynet til omgivelserne - naboer og miljø - skal fylde mere i råstof-planlægningen.

- Hvis der ikke er de store råstofressourcer i et område, er der ingen grund til at have det med som interesse- område, hvis vi kan finde andre og mere egnede områder at grave i. Hvis et område pilles ud, vil det jo også have enorm betydning for borgerne i de berørte områder. Så vil de få en sikkerhed for, at de ikke pludselig skal være nabo til en grusgrav fem til 10 år ud i fremtiden, siger Carsten Krabbe til Sn.dk

arrow Grusgrav-tilsyn vil hellere bruge gulerod end grovfil
13. november 2019 kl. 11:33 Opdateret: kl. 10:03
arrow Rekordmange kontroller af grusgrave har givet ét påbud
13. november 2019 kl. 09:38 Opdateret: kl. 10:03
arrow Voldsomme naboprotester mod mulig grusgrav
02. november 2019 kl. 10:30 Opdateret: kl. 10:54