1. november 2020
Rasmus Brandstrup Larsen (V) blev overdænget med verbale angreb, chikane og en enkelt dødstrussel på de sociale medier efter at have udtalt sig positivt om byggetilladelse til den lokale moske. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Rasmus Brandstrup Larsen (V) blev overdænget med verbale angreb, chikane og en enkelt dødstrussel på de sociale medier efter at have udtalt sig positivt om byggetilladelse til den lokale moske. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En ud af tre politikere er blevet truet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ud af tre politikere er blevet truet
Opdateret 14. maj 2019 kl. 14:16
Sjælland - 14. maj 2019 kl. 12:57
Af Tine Fasmer og Tomas Revsbech

Trusler om vold og død er rettet mod både røde og blå politikere. De kommer både på sociale medier, ansigt til ansigt og med posten.

arrow Læs også: Ekspert: Sociale medier bør gøre det nemmere at stoppe trusler

Det viser en rundspørge foretaget af sn.dk blandt kandidaterne til Folketinget i Sjællands Storkreds, hvor mere end hver tredje politiker - 38,9 procent af besvarelserne - har oplevet deciderede trusler.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt, socialdemokraten Mette Gjerskov og radikale Zenia Stampe er blandt dem, der har modtaget dødstrusler.

For Zenia Stampe betyder det blandt andet, at hun altid vurderer risiko, før hun deltager i et arrangement.

Lige efter valgudskrivelsen fik fem kvindelige radikale folketingskandidater koordinerede trusler om død og voldtægt sendt til deres mail. Sagen, er langt fra enestående.

Katrine Olldag (R), der er nummer to på den radikale liste i Sjællands Storkreds, har oplevet chikane adskillige gange før.

Hun vurderer, at hun nok har fået trusler på sociale medier seks gange, sden hun blev politisk aktiv i sommeren 2017.

Mænd møder også trusler

Det gælder eksempelvis Venstres Morten Dahlin, opstillet i Slagelsekredsen. der er blevet truet med tæsk af en mand på Slagelse Station. Også Enhedslistens Mehmet Zeki Dogru fra Grevekredsen, har oplevet trusler i det offentlige rum.

I den lidt mildere, men stadig dybt ubehagelige genre, angiver hele 64,2 procent af politikerne, at de har oplevet aggressive og grænseoverskridende udsagn på de sociale medier.

Rasmus Brandstrup Larsen, der opstillet på Lolland, men også er lokalpolitiker i Holbæk, oplevede en sand storm af had på Facebook efter, at han havde udtalt sig positivt om muligheden for at bygge en større moske i hjembyen.

- Jeg er liberal og går ind for religionsfrihed. Enhver har ret til at udøve sin religion lige meget om du er kristen, jehovas vidne, buddhist eller muslim. Vi har en moske i forvejen i Holbæk, og så længe der hverken er kommunale kroner projektet eller hadprædikanter i moskeen, kan jeg overhovedet ikke se problemet, forklarer Rasmus Brandstrup Larsen.

Men det var der andre som kunne. Ud over en stor mængde aggressive beskeder fra islamkritikere, fik politikeren også lagt et billede af en guillotine på sin Facebook-væg ledsaget af en besked om, at retfærdigheden ville ske fyldest.

- Jeg har ikke meldt det til politiet og trækker mest på smilebåndet over, hvor småtbegavede nogen mennesker er; at de slet ikke er i stand til at argumentere for deres synspunkter. Om noget har jeg fået mere mod på at påvirke samfundet i en mere liberal retning, siger han.

Ud over almindelige fornærmelser og kønsnedsættelser skældsord som fx luder, beretter politikere fra DF og Nye Borgerlige typisk om at blive kaldt nazist og fascist, mens politikere på venstrefløjen eksempelvis bliver kaldt landsforrædder.

arrow Trusler og svinsk tale er hverdag for politikere
10. maj 2019 kl. 08:15 Opdateret: kl. 08:15
arrow Radikale kvinder har modtaget voldstrusler
10. maj 2019 kl. 06:54 Opdateret: kl. 18:29
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?