

Se billedserie
Frem til 1814 var der ikke noget, der hed undervisningspligt, men der var nogle mennesker, der ville det anderledes. En af dem var Frederik den Fjerdes lillebror, prins Carl, der boede på det østsjællandske Vemmetofte Gods, og prinsesse Sophie Hedevig, der oprettede adskillige skoler, fordi børnene var nødt til at lære at læse, så de kunne læse deres katekismus med kristendommens centrale trosartikler og salmebogen for at blive gode, kristne borgere. Det dér med at lære at regne var mindre væsentligt. Pietismen var kommet til Danmark. Religionen var vigtigere end alt andet.
Prins Carl og Sophie Hedevig arbejdede tæt sammen med prinsens overkammerherre, Carl Adolf von Plessen, der personligt stod bag 14 skoler på sine godser ved Næstved. Kongen selv tog sig lidt senere af de såkaldte rytterskoler, der blev opført i de 12 rytterdistrikter, som krongodset var blevet opdelt i.
- Prins Carls Skole er den ældst bevarede landsbyskole, der ligger, hvor den oprindelig lå, forklarer Finn Thorshøj, mens han viser rundt i hele skolebygningen - skolestuen og skolemesterens bolig på vel tilsammen 30 kvadratmeter.
- Skolen har måske haft omkring 70 elever, men de var her jo ikke samtidig, og en stor del af tiden gik de sikkert og hakkede ude i skolemesterens kålhave, beretter Finn Thorshøj.
- Det ville være synd og skam at flytte skolen, for gulv, fyldninger og andet ville ikke komme med. Efter min mening ville man få en kopi. Det, der fascinerer dem, der kommer her, er netop, at det var lige her, det foregik, siger Finn.
Han er historielærer på skolen i Karise og nærmest en nødvendighed ved besøg i Prins Carls Skolemuseum. Der er nemlig ikke noget af det gamle inventar tilbage, men guiden kan fortælle, at der var et bord og otte bænke, der var banket ned i gulvet i skolestuen, der havde bilæggerovn. Det vil sige, at der blev fyret op i den ude fra, så der ikke kom røg i lokalet, mens skolemesteren plantede kristendom og gudsfrygt i bøndernes børn.
Prins Carls Skolemuseum, Nordhøjvej 6, Store Torøje, 4640 Faxe.
Bygningen var i brug som skole fra 1719 til 1819, hvor efter den var privat beboelse, da en ny skole blev bygget lige ved siden af. Denne bygning er siden revet ned.
Vemmetofte Kloster betalte en istandsættelse af Prins Carls Skole i 1916, hvor den blev overtaget af Nationalmuseet og siden fredet i 1959. Siden 1989 har Skov- og Naturstyrelsen ejet bygningen.
Museet er om sommeren åbent på alle hverdage eller ved henvendelse til Finn Thorshøj på tlf. 56 50 83 28.
Interesserede kan læse meget mere om skolen og om de første skoler i Danmark i det hele taget på www.thorshøj.dk
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her