23. oktober 2021
Prins Carls Skole midt i St. Torøje er landets ældste, bevarede landsbyskole, der ligger samme sted, som den blev bygget - i 1719.
gallery icon

Se billedserie

Prins Carls Skole midt i St. Torøje er landets ældste, bevarede landsbyskole, der ligger samme sted, som den blev bygget - i 1719.
Foto: Per Vagnsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En skole for Guds skyld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En skole for Guds skyld
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 15:55
Sjælland - 17. juni 2011 kl. 14:00
Af Per Vagnsø
St. Torøje: Trods de mange skolelukninger ligger der stadig en skole langt ude på landet i St. Torøje nær Faxe. Den er fra 1719, men den er stadig åben med jævne mellemrum. Finn Thorshøj, der bor i den lille by, har nemlig nøgle til "Prins Carls Skolemuseum", som Faxes turistchef, Susanne Kürstein, har foreslået som en overset perle.

Frem til 1814 var der ikke noget, der hed undervisningspligt, men der var nogle mennesker, der ville det anderledes. En af dem var Frederik den Fjerdes lillebror, prins Carl, der boede på det østsjællandske Vemmetofte Gods, og prinsesse Sophie Hedevig, der oprettede adskillige skoler, fordi børnene var nødt til at lære at læse, så de kunne læse deres katekismus med kristendommens centrale trosartikler og salmebogen for at blive gode, kristne borgere. Det dér med at lære at regne var mindre væsentligt. Pietismen var kommet til Danmark. Religionen var vigtigere end alt andet.

Prins Carl og Sophie Hedevig arbejdede tæt sammen med prinsens overkammerherre, Carl Adolf von Plessen, der personligt stod bag 14 skoler på sine godser ved Næstved. Kongen selv tog sig lidt senere af de såkaldte rytterskoler, der blev opført i de 12 rytterdistrikter, som krongodset var blevet opdelt i.
arrow Læs også: Slotsruin skal frem i lyset
Prinseskoler
Carl og Sophies skoler blev kaldt prinse- og prinsesseskoler. Dén i St. Torøje er ikke lige så gammel som Rasmus Svendsens Skole i Faxe, som til gengæld er blevet flyttet flere gange.

- Prins Carls Skole er den ældst bevarede landsbyskole, der ligger, hvor den oprindelig lå, forklarer Finn Thorshøj, mens han viser rundt i hele skolebygningen - skolestuen og skolemesterens bolig på vel tilsammen 30 kvadratmeter.

- Skolen har måske haft omkring 70 elever, men de var her jo ikke samtidig, og en stor del af tiden gik de sikkert og hakkede ude i skolemesterens kålhave, beretter Finn Thorshøj.
Vil undgå en kopi
Han er en af de få tilbageværende fra dengang for 25 år siden, da folk i hele lokalområdet lejede skolen af ejeren, Skov- og Naturstyrelsen, for at forhindre, at den blev flyttet til Frilandsmuseet nord for København. Bortset fra sydgavlen står skolen med de originale vægge og det formentlig originale lergulv.

- Det ville være synd og skam at flytte skolen, for gulv, fyldninger og andet ville ikke komme med. Efter min mening ville man få en kopi. Det, der fascinerer dem, der kommer her, er netop, at det var lige her, det foregik, siger Finn.

Han er historielærer på skolen i Karise og nærmest en nødvendighed ved besøg i Prins Carls Skolemuseum. Der er nemlig ikke noget af det gamle inventar tilbage, men guiden kan fortælle, at der var et bord og otte bænke, der var banket ned i gulvet i skolestuen, der havde bilæggerovn. Det vil sige, at der blev fyret op i den ude fra, så der ikke kom røg i lokalet, mens skolemesteren plantede kristendom og gudsfrygt i bøndernes børn.

Prins Carls Skolemuseum, Nordhøjvej 6, Store Torøje, 4640 Faxe.

Bygningen var i brug som skole fra 1719 til 1819, hvor efter den var privat beboelse, da en ny skole blev bygget lige ved siden af. Denne bygning er siden revet ned.

Vemmetofte Kloster betalte en istandsættelse af Prins Carls Skole i 1916, hvor den blev overtaget af Nationalmuseet og siden fredet i 1959. Siden 1989 har Skov- og Naturstyrelsen ejet bygningen.

Museet er om sommeren åbent på alle hverdage eller ved henvendelse til Finn Thorshøj på tlf. 56 50 83 28.

Interesserede kan læse meget mere om skolen og om de første skoler i Danmark i det hele taget på www.thorshøj.dk
arrow Bådfarten der genopstod
18. august 2011 kl. 15:04 Opdateret: kl. 15:55
arrow Fakta om bådfarten i Esrum
18. august 2011 kl. 15:04 Opdateret: kl. 15:55
arrow Fløjl, kanoner og døde hunde
18. august 2011 kl. 15:04 Opdateret: kl. 15:55
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?