21. september 2020
Elnet-selskaberne er regionale monopoler, der får betaling for at levere strøm til forbrugere og virksomheder. Selve strømmen køber man hos kommercielle el-selskaber på et frit marked. Foto:
gallery icon

Se billedserie

Elnet-selskaberne er regionale monopoler, der får betaling for at levere strøm til forbrugere og virksomheder. Selve strømmen køber man hos kommercielle el-selskaber på et frit marked. Foto:
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elnet-selskaber raser over sparekrav: Dumper udregningsmodel bag krav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elnet-selskaber raser over sparekrav: Dumper udregningsmodel bag krav
Opdateret 11. april 2019 kl. 10:28
Sjælland - 11. april 2019 kl. 10:18
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Forsyningstilsynets krav om, at elselskaberne Cerius og Radius årligt skal effektivisere for henholdsvis 13,7 millioner kroner og 27,5 millioner kroner møder hovedrysten hos de to sjællandske elnet-selskaber.

arrow Læs også: Krav: Skær 40 mio. af Sjællændernes elnet-regninger

Det er især modellen, der er brugt til at komme frem til de konkrete sparekrav såvel som store effektiviseringspotentialer i virksomhederne på over 25 procent af selskabernes årlige omsætning, der vækker skepsis.

- Vi anfægter ikke, at der kan være et besparelsespotentiale, men kravet er ikke retvisende. Vi mener, den metode og udregningsmodel, man har brugt, er skruet forkert sammen og derfor ikke kan bruges i dens nuværende form, siger Henrik Wej, direktør i Cerius til Sn.dk.

Ifølge direktøren har Forsyningstilsynet blandt andet sammenlignet Cerius, der har omkring 390.000 kunder med et lille elnet-selskab med 4.000 kunder, som ikke opererer på alle tre spændingsniveauer (50 kV, 10 kV og 0,4 kV) som Cerius gør. Og det har stor betydning for de to selskabers omkostninger, lyder det Henrik Wej.

Ifølge Cerius' direktør vil elnet-selskabet, der er en del af Seas-NVE koncernen, tage sagen op med de øvrige elnet-selskaber i brancheforeningen Dansk Energi, ligesom man overvejer at klage over afgørelsen.

Også Radius skal spare
Også det Ørsted-ejede Radius, der har omkring en million elnet-kunder i hovedstadsområdet, Nordsjælland og Roskilde-området, er blevet pålagt at effektivisere af Forsyningstilsynet.

Også Radius' bestyrelsesformand Knud Pedersen er ligesom Cerius kritiske over for både sparekravene såvel som benchmark-modellen bag.

Til branchemediet Energiwatch har Radius bestyrelsesformand Knud Pedersen meldt ud, at han mener, der er »fundamentale fejl« i benchmark-modellen og at besparelsespotentialet på 25 procent af selskabets årlige omkostninger på 1,8 milliarder kroner er »urealistisk højt«

arrow Derfor skal elnet-selskaber spare
11. april 2019 kl. 10:09 Opdateret: kl. 10:06
Har debatten om sexisme taget overhånd?