24. september 2021
Det er ikke første gang, Danmark har besøg af en svensk elg. Elge har med jævne mellemrum gæstet Sjælland. Sidst det skete var i efteråret 1999.
Det er ikke første gang, Danmark har besøg af en svensk elg. Elge har med jævne mellemrum gæstet Sjælland. Sidst det skete var i efteråret 1999.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elge besøger ofte Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elge besøger ofte Danmark
Det er ikke første gang, Danmark har besøg af en svensk elg
Opdateret 05. februar 2010 kl. 10:00
Sjælland - 05. februar 2010 kl. 09:25
Elgbesøg for ti år siden: Det er i bogstaveligste forstand en stor oplevelse at stå over for en elg. Det sidste halve år har sjællænderne haft den mulighed, for i sommer gik en svensk elgko i land i Nordsjælland efter en god svømmetur over Øresund.
arrow Læs også: Mysteriet om elgen: Hvem har set Elga
Ifølge de seneste meldinger befinder den sig nu på Sydsjælland, i skovene ved Giesegård Gods, efter en hidsig politijagt ved Roskilde.

Det kommer ikke bag på forskeren Frank Vig-Larsen, at elgen i løbet af nogle måneder kan bevæge sig over store afstande. Frank Vig-Larsen er direktør for Skandinavisk Dyrepark på Djursland. Den østjyske dyrepark har som den eneste i Danmark kun skandinaviske dyrearter - blandt andet alle nordiske hjortearter. Selv om dyreparkens to elsdyr rager godt op i landskabet, har Frank Vig-Larsen et fint forhold til de store dyr. Elsdyrene vejer næsten et halvt tons hver, men generelt er elge ikke farlige.

- Elgen er et godmodigt dyr, der normalt ikke angriber mennesker. Faktisk kan de blive helt tamme, og tidligere brugte smuglerne elge som ridedyr over grænsen mellem Sverige og Finland. De ridende politifolk på heste havde ikke en chance i forhold til elgene, der kunne gå i høj sne.

- I de lande der har store bestande, lever mange elge også i bynære skovområder og kan blive ganske fortrolige med mennesker. Ligesom vi herhjemme har problemer med rådyr, der går ind på kirkegårde og æder af blomster og buske, har man andre steder problemer med elge.

- Men til forskel fra flere af de andre hjortearter lever elgene ikke i flokke. Elgen er en enspændertype, der lever alene, fordi den har brug for et stort område til fødesøgning. Dog kan en elgko, der har en kalv, tillade at sidste års kalv stadig er sammen med moderen, siger Frank Vig-Larsen.

Elgen er ligesom de andre hjortearter mest aktiv ved tusmørketid, og det er især på denne tid man kan se den komme frem i lysninger og på marker for at spise. Som regel giver den sig god tid, når den går rundt og spiser en kvist her og en græstot der. Hvis den blive foruroliget, sætter den i trav, men den slår sjældent over i galop. Selv når den bliver opdaget af mennesker, står den stille en tid, inden den sindigt fjerner sig. I samme situation vil andre hjortearter straks flygte.

Det er flere tusind år siden elgen uddøde i Danmark på grund af overdreven jagt. De knogler man har fundet ved tørveskær i moser, viser at elsdyret blev brugt helt ind til marven i knoglerne. Dyrets skulderblade blev gennemhullet, formentlig som led i et ritual. I 1935 fandt man i en mose i Gentofte resterne af en stor elgtyr, der havde et mægtigt gevir med en spændvidde på 1,65 meter. Så datidens danske elsdyr var nogle store krabater. I de andre nordiske lande har elgen også været tæt på at blive udryddet, men i de senere årtier er bestanden vokset voldsomt. Alene i Sverige er der nu næsten 400.000 elge.

Flere gange i dette århundrede er der da også elge, der har overlevet en svømmetur over Øresund. I 1933 svømmede en elgko til Nordsjælland, hvor den levede i 20 år i Gribskov. I 1942 var den ved at få kontakt med en elgtyr, men den blev nedlagt med en ladning kugler. Samme skæbne er overgået andre tilrejsende elge, og et par udstoppede eksemplarer kan i dag ses på Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm, Nordsjælland. I 1946 kom to unge elsdyr til Nordsjælland. Men den ene blev skudt, "da den blev farlig for sine omgivelser", som en skriftlig kilde fortæller. Den anden forsvandt derefter sporløst; formentlig vendte den tilbage til Sverige.

Det største problem med en stor elgbestand er de trafikuheld, de kan forvolde. Sammenstød med et så stort dyr betyder naturligvis risiko for alvorlige personskader og væsentlige materielle skader. I Sverige sker der årligt omkring 4000 ulykker med elge og der dør i gennemsnit 10 mennesker årligt ved sådanne sammenstød.
arrow Er elgen Elga i Tappernøje?
24. august 2018 kl. 04:00 Opdateret: kl. 14:07
arrow Elgen Elga løb ud foran tog
06. juli 2018 kl. 14:04 Opdateret: kl. 14:04
arrow Ingen spor af elgen Elga
06. juli 2018 kl. 07:43 Opdateret: kl. 07:43
Stemmer du til kommunalvalget i år?