26. oktober 2020
Vestjylland og Københavns Vestegn har landets største andele af borgere, der vil få ret til tidlig pension. Men også i flere kommuner på Sjælland er andelen høj, dog ikke i Vordingborg og Lolland Kommuner. Grafik: Regeringen.
Vestjylland og Københavns Vestegn har landets største andele af borgere, der vil få ret til tidlig pension. Men også i flere kommuner på Sjælland er andelen høj, dog ikke i Vordingborg og Lolland Kommuner. Grafik: Regeringen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert om tidlig pension: Her er vinderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekspert om tidlig pension: Her er vinderne
Opdateret 18. august 2020 kl. 16:05
Sjælland - 18. august 2020 kl. 15:06
Af Tomas Revsbech

Det er især borgere i provinsen og på den københavnske vestegn, der står til at få gavn af S-regeringens udspil om ret til tidlig pension. Det vurderer arbejdsmarkeds- og velfærdsforsker, professor Bent Greve, fra Roskilde Universitet (RUC).

arrow Læs også: Lokal socialdemokrat: Pensionsudspil er en fin begyndelse

- Alt andet lige, så må man sige, at med den sammensætning, vi har på arbejdsmarkedet i dag, så vil hovedparten, der får glæde af det, være at finde uden for de store byer i det, man kalder Produktionsdanmark. Her har man de største andele af borgere, der er ufaglærte og faglærte, og som umiddelbart lever op til kriterierne, siger Bent Greve til Sn.dk.

Men det er ikke pr. automatik sådan, at jo længere væk, man kommer fra de store byer, jo større vil andelen af borgere, der får ret til ordningen, være.

Som det også fremgår af ovenstående grafik, som regeringen har med i sit udspil er det især på Vestegnen og i Vestjylland, der vil være store andele af borgere, der har alderen til at gå på tidlig pension, som også får ret til det. Det samme gælder i flere sjællandske kommuner.

Men kommer man ud på Vestsjælland er andelen af borgere, der vil få adgang til tidlig pension, faktisk være lavere end på Midt- og Østsjælland. Og i kommuner som Lolland og Vordingborg er andelen endnu lavere.

Nej til bønder og kvinder

Det fremgår ikke af regeringens udspil, hvorfor det forholder sig sådan, men Bent Greve har et godt bud.

Jo længere ud på landet, man kommer, jo større er andelen af ældre borgere, der enten har været selvstændige landmænd eller været hjemmegående husmødre.

- De kan sagtens være nedslidte, men de lever ikke op til kriterierne for at få tidlig pension, siger han.

S-regeringens kriterier for ret til tidlig pension omfatter kun folk i den arbejdsdygtige alder, der har arbejdet på fuld tid eller minimum 18 timer om ugen.

- Det betyder, at kvinder, der har knoklet som hjemmegående på fuld tid i en årrække, før de kom på arbejdsmarkedet, ikke har optjent nok år, til at få del i retten til tidlig pension, siger han.

Når det gælder landmændene, lægger S-regeringens udspil op til, at selvstændiges år på arbejdsmarkedet kun tæller med de år, de har haft overskud i virksomheden.

- Og selv om jeg ikke er ekspert i landbrug, så er det almen viden, at landmænd ofte får overskud det ene år og underskud det næste, siger Bent Greve.

arrow Brandmændenes tillidsmand: Udspil rammer forkert
19. august 2020 kl. 16:41 Opdateret: kl. 13:42
arrow Poul fortrød pension som 45-årig: Nu er han 75 og arbejder stadig
19. august 2020 kl. 13:40 Opdateret: kl. 13:40
arrow Find rundt i pensionerne
19. august 2020 kl. 11:56 Opdateret: kl. 09:53
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?