29. juli 2021
Tour de Frances løbsdirektør Christian Prudhomme på startlinjen før en start i sidste års Tour de france. I 2021 vil tre etaper få start i Danmark. Foto: Scanpix.
Tour de Frances løbsdirektør Christian Prudhomme på startlinjen før en start i sidste års Tour de france. I 2021 vil tre etaper få start i Danmark. Foto: Scanpix.
Foto: Jeff PACHOUD/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert om begejstring over Tour-start: Pas på løbske udgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ekspert om begejstring over Tour-start: Pas på løbske udgifter
Sjælland - 22. februar 2019 kl. 10:54
Af Tomas Revsbech

Hundredtusinder af cykelfans fra hele verden, der indtager campingpladser, skal have mad og måske besøge en turistattraktion eller to.

arrow Læs også: Hoteller skal lave Tour-strategi

Politikere, erhvervsfolk og turismeerhvervet har mere end svært ved at få armene ned over perspektiverne i den danske tour-start i 2021, der blandt andet får en etape, der kører fra Roskilde over Sjælland til enden af Storebæltsbroen.

Og det kan de meget vel have en god grund til, vurderer oplevelsesøkonom Jon Sundbo, professor på Roskilde Universitet (RUC). Men, advarer han, det er enormt vigtigt, at begejstringen ikke løber af sted med politikere og øvrige arrangører. Sporene efter afholdelsen af Melodi Grand Prix i København i 2014 skræmmer nemlig . Her var armene også i vejret hos alle lige indtil det kom frem, at budgettet på 237 millioner kroner næsten var blevet overskredet med 100 millioner kroner. Især fordi udgifterne til en ombygning af B&W-hallerne, hvor arrangementet blev afholdt, løb løbsk.

- Jeg tror det vil være klogt, alle dem, der render rundt med armene i vejret sikrer sig, at de har nogle økonomisk orienterede folk i hælene, der sikrer, at udgiftssiden ikke løber løbsk, siger Jon Sundbo.

Blandede erfaringer
Ifølge Finansministeriet har analyser af tour-starter uden for Frankrig kastet en økonomisk gevinst af sig for tyske Düsseldorf på knap en halv milliard kroner. Dertil kom den afledte reklameværdi.

Også byer som hollandske Utrecht og Rotterdam såvel som engelske Yorkshire haft plus på bundlinen efter tour-start, oplyser ministeriet.

Ifølge Jon Sundbo er de internationale erfaringer generelt med sportsbegivenheder dog meget blandede.

Samtidig er det svært at måle de økonomiske gevinster.

- For mens det offentlige som kommuner, stat og regioner har udgifterne, bliver det som regel private aktører, der får en eventuel gevinst. Og der skal man så forsøge at måle på, hvor meget ekstra, de eksempelvis betaler i skat, siger han.

Når alt det er sagt, er der dog alligevel bund i den store optimisme, vurderer Jon Sundbo.

- De mange besøgende vil få en masse kendskab til området, som kan give noget ekstra turisme-effekt. Men blandt de besøgende kan der også være folk fra internationale virksomheder, som så senere hen vælger at lægge sig i området. Så der er ingen tvivl om, at begivenheden vil kaste noget af sig. Spørgsmålet er hvor meget, siger han.

arrow Touren slår lejr på havnen
22. februar 2019 kl. 13:54 Opdateret: kl. 13:18
arrow Supercykelløb kan forsinke supercykelsti
22. februar 2019 kl. 12:52 Opdateret: kl. 11:28
arrow Overnatningssteder kimes ned mens vi venter på Touren
22. februar 2019 kl. 12:33 Opdateret: kl. 12:43
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?