21. september 2020
Modelfoto
Modelfoto
Foto: Karsten Ehlers
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert: Sociale medier bør gøre det nemmere at stoppe trusler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekspert: Sociale medier bør gøre det nemmere at stoppe trusler
Sjælland - 14. maj 2019 kl. 14:15
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Digital rådgiver Astrid Haug finder det foruroligende, at mere end hver tredje folketingskandidat i Sjællands Storkreds har oplevet trusler om vold, død eller voldtægt - direkte eller på sociale medier.

arrow Læs også: En ud af tre politikere er blevet truet

- Man skulle trods alt nok forvente, at det var lidt færre, når undersøgelsen omfatter folketingskandidater, der jo ikke er så kendte som folketingspolitikere, siger Astrid Haug.

Hun pointerer, at stigningen i skældsord, chikane og trusler mod politikere vokser med de sociale mediers udbredelse.

- Det er blevet så meget nemmere at komme i kontakt med politikerne, og det er jo i princippet rigtigt godt. Men det er superærgerligt, hvis risikoen for chikane og trusler afholder folk for at blive aktive i politik eller får politikere til at gå mindre i dialog på de sociale medier, siger Astrid Haug.

Hun råder til, at politikere og andre, som oplever trusler om vold, død eller voldtægt til konsekvent at anmelde det.

- Tag screendump og anmeld det til politiet. Hellere en gang for meget, for det kan jo være, at politiet kan se et mønster i chikanen, som man ikke selv kan se.

Mange politikere bruger uanede mængder tid til at fjerne stødende og krænkende kommentarer på deres sider på de sociale medier.

- Og byrådspolitikere og folketingskandidater er jo frivillige, der ikke er fuldtidspolitikere, så det er en meget krævende opgave, Trusler og chikane på nettet er et globalt problem, og det ville være godt, hvis de sociale medier udviklede bedre værktøjer til at modere debatten - fx så bestemte ord sorterede debatindlæg fra. Men det er svært, for fx ordet racist kan jo godt indgå i en samtale uden at være krænkende. Nogle sider har en forsinkelse på publiceringen af indlæg - altså vil du virkelig skrive det her, og det er med til at dæmpe retorikken, så der bliver plads til debat, siger Astrid Haug.

Hun peger også på, at folk generelt har brug for mere digital dannelse, for der bliver skrevet mange ting på nettet, som få ville sige til op i det åbne ansigt på en modstander.

- Man kan opfordre til at holde en god tone, og det er også med til at gøre andre brugere bevidste om fx at anmelde grove indlæg til facebook, siger hun.

arrow Trusler og svinsk tale er hverdag for politikere
10. maj 2019 kl. 08:15 Opdateret: kl. 08:15
arrow Radikale kvinder har modtaget voldstrusler
10. maj 2019 kl. 06:54 Opdateret: kl. 18:29
Har debatten om sexisme taget overhånd?