1. oktober 2020
I 2013 ødelagde en brand dele af Sparresholm Gods ved Næstved, den og andre brande i historiske bygninger har inspireret organisationen Historiske Huse og Danske Beredskaber til at igangsætte kampagnen Sikre Huse.
I 2013 ødelagde en brand dele af Sparresholm Gods ved Næstved, den og andre brande i historiske bygninger har inspireret organisationen Historiske Huse og Danske Beredskaber til at igangsætte kampagnen Sikre Huse.
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ejere af historiske huse skal passe ekstra på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ejere af historiske huse skal passe ekstra på
Opdateret 16. april 2019 kl. 11:34
Sjælland - 16. april 2019 kl. 10:58
Af Tine Fasmer

Uvurderlige kulturhistoriske værdier og en del af vores fælles identitetgår tabt, når godser, slotte, palæer og andre historiske og fredede bygninger hærges af brand. Det er kongstanken bag det danske projekt Sikre Huse, der er blevet sørgelig aktuelt efter mandagens ødelæggende storbrand Notre Dame katedralen i Paris.

arrow Læs også: For 23. weekend i træk er der uroligheder i Paris

- Det er til at blive ganske forstemt over, og det er klart, at franskmændene samles i gaderne, synger og sørger. Selv om Notre Dame måske kan genopbygges, bliver det jo aldrig de samme materialer og ting, noget af den stammede jo fra 1100-tallet, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

Det er en organisation for ejere af fredede og bevaringsværdige huse og har ansporet af de omfattende brande på Meilgaard Gods på Djursland i 2003, Sparresholm Gods ved Næstved i 2013, i Dehns Palæ i København i 2010 og Holsteins Palæ i København i 2017 sat en kampagne i gang.

Projektet Sikre Huse gik i gang 1. december 2018 i samarbejde med Danske Beredskaber og varer året ud.

- Det er så stor en del af vores kulturarv, der går tabt, hvis det går galt, og derfor er det så vigtigt, at ejerne og især håndværkerne ved restaureringsopgaver ved, hvordan de passer på, siger Birthe Iuel.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, påpeger, at Danmark bør have en samlet plan for at forebygge brande i historiske bygninger:

- Det har man fx i Norge, hvor de har en national forebyggelsesstrategi med en særlig indsats rettet mod landets kulturarv og historiske bygninger, udtaler han.

Dorthe Bendtsen, projektleder i Sikre Huse, pointerer, at husejerne kan gøre meget for at beskytte værdierne.

- Helt lavpraktisk bør man selvfølgelig opsætte røgalarmer - helt oppe under stråtaget - og tænke over sin adfærd med fx stearinlys. Men det er også fornuftigt at lave en flugtplan og en oversigt over, hvilke genstande, der skal reddes først ved brand, hvis det overhovedet er muligt for brandvæsenet, siger Dorthe Bendtsen.

arrow Macron inviterer til sjældent pressemøde efter aflyst tale
19. april 2019 kl. 19:29 Opdateret: kl. 19:30
arrow 180.000 berusede bier overlever Notre Dame-brand
19. april 2019 kl. 18:30 Opdateret: kl. 18:32
arrow Frankrigs kirkeklokker ringede for Notre Dame
18. april 2019 kl. 04:29 Opdateret: kl. 04:30
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?