18. april 2021
Region Sjælland og de 17 kommuner vil gøre en ekstra indsats for at sikre, at ældre borgere får tid til vaccination, hvis de ønsker det. Foto: Thomas Olsen
Region Sjælland og de 17 kommuner vil gøre en ekstra indsats for at sikre, at ældre borgere får tid til vaccination, hvis de ønsker det. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter vaccine-bøvl: Nu bliver ældre ringet op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter vaccine-bøvl: Nu bliver ældre ringet op
Sjælland - 01. marts 2021 kl. 10:52
Af Tine Fasmer

Der er stadig flere tusind ældre, som mangler at blive vaccineret mod Covid-19 i Region Sjælland.

Det drejer sig ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut om 1898 ældre over 65 år, der modtager personlig og praktisk hjælp i hjemmet, samt 4172 ældre over 85 år.

arrow Læs også: Vaccinemangel: Hjemløse isolerer sig af Coronafrygt

Flere ældre og deres pårørende har til sn.dk fortalt, at de kun kan booke første tid til vaccine på internettet, men ikke kan finde tider til andet stik - eller slet ikke kan finde tider. Andre har ringet forgæves til regionens vaccinations-callcenter i dagevis.

Det vil Region Sjælland og de 17 kommuner nu gøre noget ved, for ellers risikerer nogle af de mest sårbare over for pandemien at opgive at få vaccinen.

Fakta
  • Region Sjælland har vaccineret 86 pct. af plejehjemsbeboerne.
  • Blandt ældre, som får hjemmepleje og praktisk hjælp i hjemmet, er 50 pct. færdigvaccineret, 76 pct. har fået første stik.
  • 74 pct. af de ældre over 85 år har fået første stik, 1 pct. er færdigvaccineret,
  • 10.623 borgere med særlig risiko, hvis de får Covid-19, er vaccineret første gang (ud af ca. 16.000 borgere), 1.852 er færdigvaccineret.


Kilde: Statens Serum Institut

- Der er ingen tvivl om, at mange har oplevet udfordringer ved det nationale bookingsystem, og der er sendt breve ud til flere, end der er vacciner til, og selv om der bliver lagt nye tider ind, så snart der kommer vacciner, så er det vigtigt, at vi får skabt tryghed. Vi skal sikre os, at dem, der gerne vil vaccineres, bliver det, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Borgerne vil nu blive kontaktet af deres kommune i løbet af denne og den kommende uge og få tilbudt hjælp til at få en tid. Den tilbudte tid vil være fra uge 10 og frem.

Håndholdt løsning

- Alle borgere skal have tilbud om vaccination, og ikke mindst de ældre og mest sårbare borgere. Vi kender de mennesker, der bor i vores nærområde. Man kan ikke bruge den samme tilgang til alle borgere. Vi er glade for, at vi sammen med regionen kan finde håndholdte løsninger, der passer til den enkelte, udtaler Niels Hörup (V), formand for KKR Sjælland (Kommunekontaktrådet) og borgmester i Solrød.

Regionen har også ansat flere mennesker i callcenteret, så det telefonkøen bliver kortere.

- Vi vil også indføre, at folk - hvis de tillader det - kan blive ringet op, hvis de ikke kan få en tid første gang, de ringer. Så de slipper for at skulle ringe flere gange for at forsøge at booke tid. Det store problem er jo, at vi ikke har vacciner nok endnu, og derfor opstår der flaskehalse. Det kan vi ikke løse i regionen, men vi vil sikre, at de ældre ikke bliver glemt, før vi går videre til de nye grupper, som Sundhedsstyrelsen nu har åbnet for, siger Heino Knudsen.

På nuværende tidspunkt er 64.903 mennesker i Region Sjælland vaccineret første gang (7,7 procent af befolkningen). 24.622 er færdigvaccineret.

Sårbare yngre er hurtige til it

I øjeblikket er det kommunale frontpersonale og de sidste sygehusansatte ved at blive vaccineret på akutsygehuse.

Borgerne vaccineres på vaccinationscentrene i Holbæk, Roskilde, Herfølge ved Køge, Næstved, Slagelse og Nykøbing F.

For en uges tid siden fik adskillige tusind mennesker, der er i særlig risiko, hvis de får Covid-19, en invitation til vaccination.

Det er mennesker i alle aldre med fx nyresvigt, alvorlig hjertesygdomme, cystisk fibrose og andre alvorlige lidelser.

Mange i den såkaldte gruppe 5 er trods deres sygdom ressourcestærke mennesker med gode it-kundskaber, og de har i høj grad taget invitationen til sig.

Derfor kan de ældste borgere, som er i vaccinegruppe 2 og 3 blive skubbet bagud.

Vaccination i stor skala

Fredag blev 5.630 mennesker vaccineret i Region Sjælland i et nationalt storskala-forsøg. 2.840 borgere blev i Arena Næstved, 1.140 borgere blev vaccineret i Holbæk Sportsby og 1.650 frontpersonale fra kommuner og sygehuse fik vaccinen på akutsygehusene i Holbæk, Slagelse, Nykøbing Falster og Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

arrow Efterskoler siger velkommen igen - nu med afstand og selvtestning
15. marts 2021 kl. 14:00 Opdateret: kl. 08:59
arrow 20-årig med gigt: Det er unfair at ændre vaccine-rækkefølge
12. marts 2021 kl. 09:58 Opdateret: kl. 19:45
arrow Stor stresstest i Arena Næstved: Så mange vaccines i timen
27. februar 2021 kl. 15:10 Opdateret: kl. 10:46
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?