17. oktober 2019
Storme med forhøjet vandstand, stormflod og »0års hændelser er ved at blive hverdag, og det kalder på en mere ambitiøs kystbeskyttelse, mener Socialdemokraterne. Her ses Vikingeskibsmuseet under stormen Ingolf i 2017. Foto: Thomas Olsen.
Storme med forhøjet vandstand, stormflod og »0års hændelser er ved at blive hverdag, og det kalder på en mere ambitiøs kystbeskyttelse, mener Socialdemokraterne. Her ses Vikingeskibsmuseet under stormen Ingolf i 2017. Foto: Thomas Olsen.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter stormflod: S savner mere ambitiøs kystbeskyttelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter stormflod: S savner mere ambitiøs kystbeskyttelse
Sjælland - 11. januar 2019 kl. 11:09
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

To omgange med forhøjet vandstand på bare én uge i blandt andet Roskilde Fjord, Isefjorden og på det sydlige Sjællands kyster med oversvømmelser flere steder kalder på en mere ambitiøs kystsikring, end der er i dag.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen, der mener, at Danmark hænger bagefter andre lande på kystsikringsområdet.

- Vi er bagefter andre lande som Holland og Storbritannien, hvor man fra statens side både har en national vurdering og statslig finansiering af kystsikringen. Men det har vi ikke i Danmark, hvor kommunerne står alene med ansvaret. Danmark oversvømmes gang på gang flere steder, uden at regeringen gør noget, siger Christian Rabjerg Madsen.

Socialdemokratiet ønsker at nedsætte et nationalt kystsikringsråd, der skal se på, hvor der er størst risiko for at husejere, virksomheder og andre store værdier kan blive oversvømmet.

Et sådan råd skal vurdere, i hvilket omfang der skal sættes ind med kystsikring i form af eksempelvis diger, stensikring eller sandfodring, og hvor det samfundsmæssigt er en god investering at sætte ind. Analyserne skal samtidig forebygge, at kommuner udstykker til parcelhuse og virksomheder i områder, hvor der er risiko for fremtidige oversvømmelser.

Socialdemokratiet mener også, ligesom Enhedslisten og Alternativet tidligere har foreslået, at der skal oprettes en national kystsikringsfond, der kan hjælpe kommuner og husejere med finansieringen af kystsikring.

Hvor pengene til sådan en en fond skal komme fra, har S og Christian Rabjerg Madsen dog ikke noget bud på.

- Det er klart, at der er en udfordring der. Men Stormrådet er eksempelvis finansieret af en afgift på indboforsikringer. Man kan forestille sig mange muligheder, siger miljøordføreren.

V: 1,1 mia. kroner afsat
Venstres miljøordfører Erling Bonnesen har svært ved at genkende kritikken af, at regeringen ikke gør noget.

Han henviser til, at regeringen og DF har afsat 1,1 milliarder kroner frem mod 2024 til blandt andet at sikre den jyske vestkyst flere steder fra Blåvand i Syd til Skagerak i nord samt Anholt.

Desuden har regeringen afsat en pulje, som kommuner og digelav kan søge om finansiering til kystbeskyttelses- og digeprojekter. Puljen udgør 30 millioner kroner i år og 40 millioner kroner årligt i 2020 og 2021.

- Vi gør altså allerede en masse i forhold til kystbeskyttelse. Vi starter der, hvor behovet er allerstørst, siger Erling Bonnesen.

- Når det kommer til konkrete digeprojekter rundt omkring, så skal kommunerne rent lokalt foretage analyser af, hvor der er et behov. Der kan det godt være, at staten skal med ind over. Men det må vi tage fra sag til sag på de kommende års finanslov, siger han.