18. september 2020
Ifølge Gangstedrapporten vil man gøre byerne mere tiltrækkende ved at gøre det gratis at parkere. Foto: Allan Nørregaard
Ifølge Gangstedrapporten vil man gøre byerne mere tiltrækkende ved at gøre det gratis at parkere. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter corona: Sjællandske byer i større indbyrdes kapløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter corona: Sjællandske byer i større indbyrdes kapløb
Sjælland - 30. juni 2020 kl. 11:30
Af Anders Spanggaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med coronakrisen er butikslukninger i stort antal rykket 10 år tættere på os. Sådan lyder prognosen i Gangstedrapporten, som er udarbejdet af Instituttet for Fremtidsforskning for Gangsted Advokatfirma. Udviklingen vil dog være forskellig fra by til by. På Sjælland vil fx Slagelse, Ringsted og Næstved skulle kæmpe indbyrdes om at være bedst til at tiltrække fremtidens forbrugere.

Butikslivets udvikling vil blive præget af, at de større byer både vil opleve tilflytning og fraflytning. Tilflytning på grund af høje ejendomspriser i landets allerstørste byer, fraflytning grundet manglende uddannelses- og jobmuligheder.

- Overordnet set forventes en negativ udvikling inden for den fysiske detailhandel, og udviklingen vil blive forstærket af coronakrisen, som er en økonomisk udfordring for detailhandelen. Ikke desto mindre vil der i 2030 være byer, der har formået at konsolidere sig. Disse byer vil have udviklet en detailhandel, der er indrettet efter forbrugernes ønsker om at kombinere shopping med socialt samvær, oplevelser og indtagelse af mad og drikke, siger partner Thomas Ulrik fra Gangsted Advokatfirma.

Ifølge Gangstedrapporten vil bykernerne komme til at se markant anderledes ud. En stor del af de traditionelle butikker vil blive ændret, og boliger og kontorer vil rykke ind i centrum og ned i stueplan for at blive mere synlige og deltage aktivt i bylivet.

- Mange af de butikker, der overlever, vil blive omdannet til en kombination af showrooms og caféer, hvor man kan opholde sig, mens man er på shopping, forudser Thomas Ulrik.

Gratis parkering

Ifølge Gangstedrapporten vil foreningslivet være rykket ind mod bykernen i 2030. Der vil være flere grønne områder, som kan bruges til socialt samvær, og der kan dyrkes mere idræt i centrum af byerne. Desuden vil man gøre byerne mere tiltrækkende ved at gøre det gratis og lettere at parkere.

I udkanten af byerne vil der være klynger af butikker med gode tilkørselsforhold. Desuden vil der være distributionscentre for onlinehandel. 40 procent af al handel vil foregå online i 2030, og den fysiske butik vil typisk være et supplement til den digitale forretning.

Coronakrisen kræver, at de virksomheder, der udlejer lokaler til butikker, handler nu.

- Hvis man er på forkant med udviklingen, lejermix mv. og arbejder indgående med fremtidens forbrugsmønstre, er der fortsat gode muligheder for at skabe sunde forretninger og opretholde fysiske butikker. Vi har med Gangstedrapporten leveret et debatoplæg, som kortlægger en række udviklingsscenarier, og vi ser frem til en god debat med både udlejere, lejere, politikere og andre interessenter om fremtidens udfordringer og muligheder, siger Thomas Ulrik.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?