17. oktober 2021
Styrelsen for Patientsikkerhed kræver, at Høje Taastrup og Esbjerg Kommuner sænker indholdet af PFOS i seks drikkevandsboringer, der forsyner flere af kommunernes borgere med drikkevand.  Foto: Britt Nielsen
Styrelsen for Patientsikkerhed kræver, at Høje Taastrup og Esbjerg Kommuner sænker indholdet af PFOS i seks drikkevandsboringer, der forsyner flere af kommunernes borgere med drikkevand. Foto: Britt Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter PFOS-stramninger: Drikkevand i to kommuner skal fortyndes og renses for farlige fluorstoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter PFOS-stramninger: Drikkevand i to kommuner skal fortyndes og renses for farlige fluorstoffer
Sjælland - 26. august 2021 kl. 16:24
Af Lisbeth Jansen og Tomas Revsbech

Seks vandværker i Høje-Taastrup og Esbjerg Kommuner skal sænke indholdet af PFOS i det drikkevand, der bliver sendt ud til borgerne. Eksempelvis ved at blande det med rent vand fra andre vandboringer.

arrow Læs også: Vandværker skal forbedre drikkevand efter fund af giftstoffer

Sådan lyder det fra Styrelsen for Patientsikkerhed, efter de to kommuner selv har henvendt sig, fordi indholdet af PFOS og tre andre af de mest almindelige skadelige fluorstoffer, forkortet PFAS, overstiger de nye grænseværdier, myndighederne indførte kort før sommerferien i kølvandet på PFOS-skandalen fra Korsør.

- Indholdet af PFOS i boringerne udgør ingen betydende sundhedsrisiko. Men indholdet skal bringes ned under kvalitetskriteriet så hurtigt, som det realistisk set kan lade sig gøre. Det gør vi ud fra et forsigtighedsprincip, fordi vi ved, at PFAS-stoffer ophober sig i kroppen, siger Anne Hempel, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, til Sn.dk.

Grænseværdi skærpet voldsomt

Indtil juni måned var grænseværdien for PFAS i drikkevand 100 nanogram - eller 0,1 mikrogram - pr. liter for 12 forskellige PFAS-stoffer.

Nu er der kommet en grænseværdi mere på to nanogram pr. liter for de fire mest almindelige og udbredte PFAS-stoffer, herunder PFOS. Altså tæt på 50 gange mindre.

Med de nye grænseværdier fulgte samtidig en ordre om, at landets Kommuner skal kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis de finder PFAs-værdier over den nye grænseværdi. Og det er det, Esbjerg og Høje-Taastrup Kommuner har gjort.

Politikere vil sikre renere drikevand hurtigere

I Høje-Taastrup er der i de tre vandværker fundet seks, tre og to nanogram PFAS-stoffer pr. liter.

Kommunen har i første omgang lagt op til at give de tre vandværker indtil 1. marts næste år til at få sænket PFAS-værdierne under grænseværdien. Men det mener politikerne i kommunens Plan- og Miljøudvalg ikke er hurtigt nok:

- Meldingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed er, at der ikke skal gå for lang tid, og det signal sender vi også. Vi mener ikke, at den givne frist er holdbar, siger Peter Faarbæk (S), der er formand for Plan- og Miljøudvalget.

Hos vandværkerne har man gjort indsigelser, fordi ingen af vandværkerne uden videre kan fortynde vandet selv.

Otte ud af 10 boringer på turistø-vandværk ramt af PFAS

I Esbjerg Kommune er der fundet giftige fluorstoffer op til tre gange over grænseværdien.

Størst er problemet umiddelbart på Fanø, hvor otte ud af 10 drikkevandsboringer har så store mængder af et andet giftigt fluorstof PFOA, at det alene sender vandboringerne over de nye grænseværdier.

Selv om fundene ikke er sundhedsskadelige her og nu, står især Fanø med det problem, at man ifølge et brev til Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har andre vandboringer, man kan fortynde vandet med.

Derfor arbejder man ifølge kommunen nu på en løsning, hvor man forsøger at rense drikkevandet.

Svendborg må blande drikkevand op

Ifølge Fagbladet Ingeniøren er en tredje kommunes drikkevand også ramt af PFAS.

I Svendborg har man måttet lukke en vandværksboring på grund af for store mængder af et tredje PFAS-stof, PFHxS, og dernæst blandet vandet fra den forurenede boring med vandet fra fire andre boringer.

arrow Godt nyt om fisk uden PFOS
25. juni 2021 kl. 15:08 Opdateret: kl. 15:37
arrow PFOS: Forbrugerrådet ønsker forbud mod giftige fluorstoffer
23. juni 2021 kl. 16:49 Opdateret: kl. 15:44
arrow PFOS-offer stiller op til valg
19. juni 2021 kl. 10:11 Opdateret: kl. 08:04
Rejser du til udlandet i år?